Εμμένει στη θέση πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι’ αυτό», δήλωσε. «Εως τώρα δεν μπορώ να συναγάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για κάτι τέτοιο».
Εμμέσως ο γερμανός πολιτικός πήρε θέση και σε όσα αποκαλύφθηκαν από τους διαλόγους Τομσεν – Βελκουλέσκου που διέρρευσαν στα WikiLeaks.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Κρ. Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ θα οδηγήσει την Ελλάδα κοντά σε default ως διαπραγματευτική τακτική μετά τις διαρροές από τις οποίες προκύπτει επίσης το ενδεχόμενο να απειλήσει το Ταμείο το Βερολίνο με αποχώρηση από το πρόγραμμα για να δεχτούν οι ευρωπαίοι περισσότερη μείωση χρέους.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε», δήλωσε. «Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες, αλλά πρέπει και οι άλλοι».
Ο Σόιμπλε δήλωσε πως η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ότι η συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του Απριλίου. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε ένα φιλικό διακανονισμό. Δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση».
Προσέθεσε ότι «κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα μέχρι το τελευταίο γράμμα, αλλά προσέθεσε: το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγαίνει και οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις αντανακλούν σε αυτές που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού. Δεν χτίζεται έτσι εμπιστοσύνη».
Νέα επίθεση σε Ντράγκι
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις γερμανικές τράπεζες και στους Γερμανούς αποταμιευτές, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει την στήριξη των ψηφοφόρων στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Γερμανία» σημείωσε ο 73χρονος πολιτικός. «Αυτό ισχύει και για τις συνταξιοδοτικές παροχές» πρόσθεσε.
«Για αυτό το λόγο τονίζω πάντα πως αυτό δεν ενισχύει απαραίτητα την διάθεση των πολιτών να εμπιστευτούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση» υποστήριξε.