Σχέδιο «ταυτόχρονου» κουρέματος για 3.000 εταιρείες

Πρόταση για κούρεμα χρεών σε τράπεζες, εφορία και ταμεία έχουν καταθέσει οι τράπεζες. Αφορά 2.500-3.000 μεγάλες υπερχρεωμένες εταιρίες που μπορούν να επιβιώσουν. Θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αλλαγών για αντιμετώπιση των NPLs.

Σχέδιο «ταυτόχρονου» κουρέματος για 3.000 εταιρείες

Θετικές στο "κούρεμα" δανείων για 2.500-3.000 μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι οι τράπεζες, με τον όρο να υπάρξει ισότιμο "κούρεμα" και στα χρέη των εν λόγω εταιρειών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι τη σχετική πρόταση την έχουν ήδη καταθέσει οι διοικήσεις των τραπεζών στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη αντίστοιχα, ενώ είναι και σε γνώση της τρόικας.

Στο ερώτημα ποια είναι η αντίδραση των εμπλεκόμενων μερών στο περιεχόμενο της πρότασης, πηγές απαντούν: "Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο. Η τρόικα το "ακούει"... Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο τον έχει το υπουργείο Οικονομικών".

Στη διαπραγμάτευση

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Εuro2day.gr ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όσον αφορά έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργή αντιμετώπιση του βουνού των κόκκινων δανείων.

"Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγμάτευση να μονοπωλούν στο κομμάτι των χρηματοοικονομικών οι κατηγορίες των κόκκινων δανείων που εξαιρούνται από την πώληση, ωστόσο, το ζήτημα είναι ευρύτερο και κατέχει σειρά από πτυχές", αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η ισότιμη αντιμετώπιση με κούρεμα τόσο των τραπεζικών δανείων όσο και των χρεών προς την εφορία και τα ταμεία είχε τεθεί και στο παρελθόν, ωστόσο ο νόμος (σ.σ. Δένδια) δεν προβλέπει το ισόποσο "κούρεμα" παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό διότι την τελευταία στιγμή υπερίσχυσε η λογική, βάσει της οποίας το δημόσιο θα έχανε έσοδα εξαιτίας του υψηλού κουρέματος.

Στόχος η βιωσιμότητα

Η συνολική αντιμετώπιση των χρεών για όσες μεγάλες μεν αλλά χτυπημένες από την εξαετή ύφεση, με προοπτικές βιωσιμότητας, επιχειρήσεις στοχεύει, σύμφωνα με τις τράπεζες, στη διατήρησή τους στη ζωή και στην ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους.

Είναι, όπως εξηγούν, δώρον άδωρον να κουρέψεις ένα ποσοστό του μη εξυπηρετούμενου τραπεζικού δανεισμού, χωρίς να τους ελαφρύνεις και από τα υπέρογκα (λόγω προστίμων και προσαυξήσεων) χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Θα είναι σαν να πετάς λεφτά σε μία μαύρη τρύπα. Αν οι δύο πηγές χρεών δεν κουρευτούν ισόποσα, τότε με μαθηματική ακρίβεια η επιχείρηση θα πνιγεί στα χρέη, θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και ούτε οι τράπεζες ούτε η εφορία και τα ταμεία θα εισπράξουν τα χρέη", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v