Ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Τα «αγκάθια» που παραμένουν από τον προηγούμενο γύρο συζητήσεων είναι τα μέτρα που καλείται να λάβει η Αθήνα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
«Τη Δευτέρα ξεκινάμε έναν ακόμα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Τώρα είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα και υπάρχει απόσταση σε άλλα. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Ant1. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η ελληνική πλευρά συζητεί με τους δανειστές μέτρα έμμεσης φορολογίας που αφορούν στο 2018. Συγκεκριμένα, είπε ο ίδιος, από τα 5,4 δισ. ευρώ, τα 3,6 δισ. θα έχουν άμεση εφαρμογή, ενώ το 2018 θα εφαρμοστούν οι έμμεσοι φόροι της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ.
Κοντά σε συμφωνία
Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε καταρχήν συμφωνία. Εάν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου σφραγιστούν μέτρα 3% του ΑΕΠ για την περίοδο έως το 2018, ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τις 12 Απριλίου, ώστε στη συνέχεια η διαπραγμάτευση για τα «περαιτέρω» (τη συμμετοχή δηλαδή του ΔΝΤ σε συνδυασμό με το θέμα του χρέους) να αρχίσει να ξεκαθαρίζει στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 15 Απριλίου.
Στο μεσοδιάστημα και έως τις 22 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ δηλαδή.
Σε αυτό το σενάριο, δηλαδή πρακτικά η ελληνική κυβέρνηση τα βρίσκει με το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου, το οποίο είναι αυτό το οποίο χρηματοδοτεί αποκλειστικά το πρόγραμμα έως τώρα (το ΔΝΤ δεν μετέχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πακέτο) και σε επόμενη φάση, εφόσον συμφωνήσει το Ταμείο με τους Ευρωπαίους, προσαρτάται και αυτό στο πρόγραμμα.
Κατά τις κυβερνητικές προσδοκίες μάλιστα, στις 22 Απριλίου μπορεί να έχει λήξει το σίριαλ και στο επίπεδο των αποφάσεων για το χρέος, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο...