Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βελτιώνεται οριακά τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις 90,1 (από 89) μονάδες, σε επίδοση που είναι όμως πολύ χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (97,3 μονάδες), σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο.
Η μικρή αυτή βελτίωση σημειώνεται ότι είναι αποτέλεσμα ελαφρώς καλύτερων προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και της σταθεροποίησης στο Λιανικό Εμπόριο. Αντίθετα, στις Κατασκευές, τόσο στις Ιδιωτικές, όσο και στα Δημόσια Έργα, σημειώνεται επιδείνωση, ενώ σε ό,τι αφορά στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αυτός υποχωρεί εκ νέου στο δυσμενέστερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, είναι πιθανόν η προσδοκία για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοσμένου προγράμματος σύντομα να συμβάλει θετικά στο οικονομικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, εύλογα προεξοφλούνται ήδη αρνητικές εξελίξεις από την οριστικοποίηση των νέων φορολογικών μέτρων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ειδικά στην πλευρά της ζήτησης, στα νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται πρόσθετα στοιχεία αβεβαιότητας, όπως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που επιβαρύνουν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται σημαντικά, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τα αποθέματα αμβλύνεται ελαφρά, ενώ και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίζονται οριακά.
- Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο δεν μεταβάλλεται και παραμένει αρνητικό.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή.
- Στις Κατασκευές, η χειροτέρευση του κλίματος εκπορεύεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και από την πτώση του δείκτη προβλεπόμενης απασχόλησης.
- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και από την εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση και τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
*Δείτε την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάρτιο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».