«Καμία εταιρεία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στην ελληνική οικονομική κρίση». Αυτό είπε ο Ethan Kapstein, Associate Director and Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton και επικεφαλής της ομάδας της Steward Redqueen -σ.σ. ανεξάρτητης εταιρείας που εξειδικεύεται σε μελέτες κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος-, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για το πόσες επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία 0,5% του ΑΕΠ, όπως π.χ. η Coca Cola 3E και η TCCC στην Ελλάδα, απαιτούνται για να μπορέσει η εθνική οικονομία να απεγκλωβιστεί από την ύφεση και να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο.
Ο καθηγητής βρέθηκε χθες στην Αθήνα και παρουσίασε μελέτη για το κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας της Coca-Cola 3Ε και της The Coca-Cola Company στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερωτήσεις του Euro2day.gr για την οικονομική κατάσταση της χώρας, πως το κράτος, το οποίο συμμετέχει όλο και περισσότερο στην οικονομία, «πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού».
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις, τόνισε ότι «δεν μπορεί μια εταιρεία να κάνει αυτές τις αλλαγές» και πρόσθεσε πως «το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μεταρρυθμίζεται ένα κράτος» σημείωσε.
Ο ίδιος ανέφερε πως «παλαιότερες οικονομικές μελέτες υποστήριζαν πως μια κρίση αρκούσε για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Τα στοιχεία όμως δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό. Μάλλον συμβαίνει το αντίστροφο. Ο κόσμος φοβάται και είναι μειωμένη η διάθεση για αλλαγή, γιατί είναι έντονο το αίσθημα της αβεβαιότητας».
Για να αναστραφεί αυτό το αίσθημα χρειάζονται επενδύσεις και ο κόσμος να πιστέψει ότι θα υπάρξουν εναλλακτικές, είπε ο κ. Kapstein. «Αυτό που αναζητούν οι οικονομολόγοι, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες, από τους φορείς χάραξης της πολιτικής, είναι σταθερότητα στις αποφάσεις και ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή. Το ίδιο λέω στην Ουάσινγκτον, την Αθήνα, την Καμπούλ», είπε ο ίδιος απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Euro2day.gr για το ποιο είναι το σωστό μείγμα πολιτικής.
Και πρόσθεσε: «Η εμπιστοσύνη για το μέλλον είναι ένα πολύ δυνατό θετικό σοκ για το σύστημα. Χρειάζεται ένα αξιόπιστο μήνυμα που θα πιστέψουν οι επενδυτές. Αν πιστέψουν πως είναι μια καλή χώρα για επενδύσεις, θα επενδύσουν», άλλωστε όπως είπε, «παγκοσμίως δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων, το θέμα είναι πού πάνε αυτά τα κεφάλαια».
«Αν, από την άλλη πλευρά, υπάρχει αστάθεια, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί η απόδοση μιας επένδυσης», ανέφερε ο κ. Kapstein, ο οποίος ωστόσο φέρνοντας ως παράδειγμα την Καμπούλ, είπε ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν παρά το δυσμενές περιβάλλον να επιχειρούν, και αυτό γιατί έχοντας επίγνωση του περιβάλλοντος, εικόνα και αντίληψη της κατάστασης, έχουν δημιουργήσει το δικό τους "δίκτυο", κάτι σαν το νευρικό σύστημα με τις απολήξεις του».