Τρία ζητήματα έθεσε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη η διοίκηση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κατά την πρώτη συνάντησή τους, όπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας.
Ο ίδιος υποστήριξε πως ο κ. Σκουρλέτης εξεπλάγη όταν ενημερώθηκε πως η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ προσεγγίζει το 3,5%. Τι ζήτησαν, όμως, οι επιχειρηματίες από τον έκπληκτο υπουργό;
Πρώτον, την αλλαγή των διαδικασιών αδειοδότησης καθώς ο μέσος όρος ακόμα και για απλή άδεια ενός μεταλλείου/ορυχείου φτάνει σήμερα τα τρία χρόνια! Μάλιστα ο Δημήτρης Πόρτολος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» (εκ των ισχυρότερων ελληνικών ομίλων του κλάδου) υποστήριξε πως όταν η εταιρεία επιχείρησε να λάβει άδεια, την υπέγραψε «ηρωικά ο Π. Σκουρλέτης στο παρά πέντε», αφού είχαν περάσει τρία χρόνια.
Για αντίστοιχη άδεια στην Τουρκία, όπου επίσης δραστηριοποιείται ο όμιλος, χρειάστηκαν δύο μήνες.
Δεύτερον, την ασφάλεια δικαίου ώστε να γνωρίζει μια επιχείρηση πως οι άδειες που έχει πάρει θα ισχύουν και τον επόμενο χρόνο και πως δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων, αφού οι επενδύσεις του κλάδου είναι μακροπρόθεσμες.
Τρίτον, πρακτικές λύσεις σε θεσμικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός κλάδου που είναι άκρως εξαγωγικός (αν αφαιρεθεί ο λιγνίτης, περί το 70%-75% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές). Ένα τέτοιο παράδειγμα, που φαίνεται πως κατανόησε ο κ. Σκουρλέτης, είναι η αλλαγή του απαρχαιωμένου λατομικού κώδικα.
Πάντως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος έθεσε και ένα ακόμα ζήτημα: Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγικών ομίλων. Όπως είπε, πριν η S&B μεταβιβαστεί στον πολυεθνικό όμιλο Imerys αναζήτησε κεφάλαια και της προσφέρονταν με τσουχτερό επιτόκιο 9,5%. Πρόσφατα, η εταιρεία, υπό την ομπρέλα του γαλλικού ομίλου, εξέδωσε 12ετές ομολογιακό με κουπόνι 1,5%.
Οι παρεμβάσεις των επιχειρηματιών του μεταλλευτικού κλάδου έγιναν κατά τη χθεσινή παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για τη συμβολή του στην οικονομία και τις προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του.