Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασικούς Χάρτες μέχρι το 2019 υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι κατηγορίες αυθαίρετων οικισμών και η διαδικασία. Ευκαιρίες ανάπτυξης βλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Δασικούς Χάρτες μέχρι το 2019 υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος

Νωρίτερα από το Εθνικό Κτηματολόγιο, δηλαδή το 2019, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, όπως υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η άναρχη επέκταση των πόλεων, ο κ. Τσιρώνης θεωρεί πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς "η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, από τη στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές για τις οποίες κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο κάποτε να κριθεί παράνομος".

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε χθες τις νέες ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται από σήμερα σε διαβούλευση. Θεωρεί πως το σχέδιο νόμου θα βάλει τα θεμέλια ώστε να ξεκαθαρίσει η σημερινή χαοτική κατάσταση με τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Οπως είπε χθες ο κ. Τσιρώνης, η Γλυφάδα θεωρείται μία καταπατημένη δασική περιοχή που "παρά τις ανομίες του παρελθόντος, κάποιοι καλόπιστα αγόρασαν γη και σήμερα, στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις".

Στο υπουργείο διακρίνουν τρεις βασικές κατηγορίες γκρίζων περιοχών κατά την προσπάθεια σύνταξης των δασικών χαρτών. Στην ουσία, διαχωρίζει τους οικισμούς που με ευθύνη της διοίκησης χτίστηκαν και επεκτάθηκαν από τους αμιγώς αυθαίρετους οικισμούς. Οι τελευταίοι, μολονότι δεν περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αποκτούν τη δυνατότητα μέσω της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών να καταγραφούν. Ανάλογα με τον χαρακτήρα της κάθε περίπτωσης, η ρύθμιση δείχνει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει το ξεκαθάρισμα των οικισμών που προϋπήρχαν του 1923.

Ετσι:

-Με πορτοκαλί χρώμα θα αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες οι οικισμοί με έγκυρα και σε ισχύ σχέδια πόλης, οι οποίοι θεωρούνται νομιμοποιημένοι από τη στιγμή που έχουν ρυμοτομηθεί.

-Με κίτρινο χρώμα θα αποτυπώνονται οι οικισμοί που δεν διαθέτουν νόμιμες οικοδομικές άδειες και πολεοδομήθηκαν με παλιές νομαρχιακές αποφάσεις που κρίθηκαν εκ των υστέρων ανίσχυρες από το ΣτΕ. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν ελεγχθεί από τις δασικές υπηρεσίες, επομένως είναι πολύ πιθανόν να ενσωματώνουν δασικούς θύλακες. Για τις όμορες σε αυτές περιοχές θα προχωρεί κανονικά η διαδικασία της κύρωσης, ενώ οι επίμαχες θα χρωματίζονται με κίτρινο χρώμα μέχρι να αποφανθεί η τύχη τους από Ειδική Επιτροπή που θα συγκροτείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ερευνά το πολεοδομικό καθεστώς τους.

Μέσα σε οκτώ μήνες η Επιτροπή θα πρέπει να έχει συντάξει έκθεση με όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία θα κοινοποιείται στην τοπική δημοτική αρχή για να ακολουθηθεί στη συνεχεία η διαδικασία των αντιρρήσεων. Τα στοιχεία που θα προκύπτουν, θα αποστέλλονται στη διεύθυνση δασών και με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται η τύχη της περιοχής.

Για τους καθαρά αυθαίρετους οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Γ. Τσιρώνη, θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως μέσω της κύρωσης των δασικών χαρτών, οι οικισμοί αυτοί θα καταγραφούν, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η Αττική, η Χαλκιδική και η Κρήτη.

Πάντως η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω στον σχεδιασμό για πάγωμα των κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές, θέμα το οποίο είχε κινήσει προ μηνών με σχετική τροπολογία που προκάλεσε σάλο ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρθηκε χθες από την πολιτική ηγεσία, θεωρείται ότι για τις επίμαχες περιοχές οι δασικοί χάρτες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί η χρηματοδότηση του έργου σύνταξης των δασικών χαρτών, που προβλέπεται να κοστίσουν 70 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν πως οι πόροι που θα διατεθούν θα προέλθουν από τα τέλη αντιρρήσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v