Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, πάντοτε ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των επιχειρήσεων που μπήκαν στο φάσμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της κρίσης, ώστε να αποφευχθεί η αναστολή της λειτουργίας τους, απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη σχετική επιστολή, με κοινοποίηση προς το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο.
Το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής έχει ως κάτωθι:
«Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία ένταξης στο εσωτερικό δίκαιο του περιεχομένου της υπ' αριθμ. 1500/2014 Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί της δεύτερης ευκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.
Η απαλλαγή του συγγνωστού πτωχού οφειλέτη από τα χρέη του εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης προβλέφθηκε μεν με τον νόμο 4336/2015 αλλά -σύμφωνα με τον αναμορφωμένο πτωχευτικό κώδικα- ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν αίτηση πτώχευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Πολλά απομένουν ακόμα για να γίνουν και τόσο το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όσο και όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς, δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία για πραγματική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Πρώτον, η ευεργετική απαλλαγή των συγγνωστών πτωχών πρέπει να καλύψει επίσης όσους έχουν κηρύξει πτώχευση κατά το παρελθόν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν και δεν τα κατάφεραν να αντεπεξέλθουν μέσα στην πρωτοφανή κρίση και ύφεση της τελευταίας επταετίας.
Η επέκταση της ρύθμισης είναι πλέον επιβεβλημένη, καθώς σήμερα η πτώχευση αποτελεί για όλους μια μακρά και πολυετή ταλαιπωρία χωρίς τέλος, με αδυναμία των πτωχευσάντων να λάβουν νέο επαγγελματικό ΑΦΜ, με εγγραφή τους στον Τειρεσία και με στέρηση της φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας, που καθιστούν απαγορευτική την ανάληψη νέας επαγγελματικής πρωτοβουλίας.
Η ΕΣΕΕ στηρίζει επίσης τη διαφαινόμενη αντικατάσταση των συνδίκων πτώχευσης από τους συμβούλους αφερεγγυότητας. Πρόκειται για μια νέα επαγγελματική κατηγορία στο πρότυπο ξένων πρακτικών, πιστοποιημένα πρόσωπα με γνώσεις στην οικονομική των επιχειρήσεων, στο πτωχευτικό πλαίσιο, το φορολογικό και εμπορικό δίκαιο, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας πτωχεύσαντος, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, οι αλλαγές στο πλαίσιο δεν πρέπει να μείνουν εκεί. Η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται μόνο στις 700-800 επιχειρήσεις τον χρόνο που πτωχεύουν, αλλά ανάλογη αρωγή πρέπει να παρέχεται και στους επιχειρηματίες εκείνους που βρίσκονται στο όριο αναστολής των εργασιών τους, ώστε να μη φτάσουν ποτέ στην πτώχευση.
Η ΕΣΕΕ ήδη από τριετίας έχει τονίσει την ανάγκη να επικουρηθεί η "εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση", ήτοι η επιχείρηση εκείνη που δεν είχε χρέη και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προ της κρίσης αλλά περιήλθε στη θέση του οφειλέτη λόγω της ύφεσης, της πτώσης του τζίρου και της κατάρρευσης των δικτύων της. Είναι απαραίτητο να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη.
Είναι κρίμα επιχειρηματίες με δυνάμεις, καλές ιδέες και προοπτικές, οι οποίοι με υπερπροσπάθεια έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να μείνουν μάχιμοι, να τίθενται βιαίως εκτός αγοράς, να εγκαταλείπονται στην τύχη τους, να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να χάνονται για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, επειδή δεν υπάρχουν εργαλεία ικανά να τους προστατέψουν και να τους βοηθήσουν στην πιο δύσκολη ώρα τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να εγκαινιάσετε διάλογο του Υπουργείου με την ΕΣΕΕ και τους άλλους αρμόδιους φορείς της αγοράς, προκειμένου να συμπληρωθεί το σχετικό πλαίσιο και να γίνει πραγματικά "βήμα δεύτερης ευκαιρίας", το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στην πτώχευση αλλά θα λαμβάνει πρόνοια υποβοήθησης και των επιχειρηματιών που βρίσκονται κοντά σε αυτήν.
Μέρος της ατζέντας θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, οι -σχεδιασμένες ειδικά για αυτούς- εξοφλητικές ρυθμίσεις απέναντι στο Κράτος, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στις Τράπεζες, η εγγραφή και διαγραφή από τον Τειρεσία, η αξιολόγηση των επιχειρηματικών τους ιδεών, οι πηγές χρηματοδότησής τους.
Η ΕΣΕΕ θα βρίσκεται στη διάθεσή σας, υποστηρίζοντας ενεργά τη διεύρυνση της αρχής της δεύτερης ευκαιρίας και αναμένουμε από εσάς την υλοποίηση της πρότασής μας, προκειμένου να συμπληρωθεί ένα ατελές πλαίσιο και να ικανοποιηθεί η αδήριτη ανάγκη διάσωσης επιχειρήσεων που μπορούν να διασωθούν και να παραμείνουν ενεργά μέλη του επιχειρηματικού ιστού της χώρας».