Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Το πρώτο τρίμηνο... βάφτηκε κόκκινο

Την ώρα που η κυβέρνηση προσβλέπει σε οικονομική «ανάσταση» μετά το Πάσχα, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς φαίνεται να ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο. Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία σε κρίσιμους κλάδους. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς.

Οικονομία: Το πρώτο τρίμηνο... βάφτηκε κόκκινο

Την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς μιλά για «πολύ σημαντικά κομμάτια του ψηφιδωτού που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει» και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η προσεχής ανάσταση του Πάσχα θα συνοδευτεί και από την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρώτο φετινό τρίμηνο φαίνεται πως ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο.

Επίσημα στοιχεία βέβαια δεν υπάρχουν, ωστόσο τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά και οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένες.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το περυσινό πρώτο εξάμηνο ήταν το ισχυρότερο της χρονιάς, όταν φέτος φιλοδοξούμε να γίνει το ακριβώς αντίθετο. Άρα, μια πτώση του ΑΕΠ κατά το πρώτο μισό του έτους δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας εκπλήξει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil κ. Πέτρος Τζανετάκης εκτίμησε ότι η εγχώρια ζήτηση για πετρέλαιο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφει υψηλό μονοψήφιο ποσοστό κάμψης, λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών του Ιανουαρίου, της υψηλής ανεργίας και της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.

Φαίνεται πως υπάρχει πτώση τόσο στο μέτωπο της θέρμανσης, όσο και σε εκείνο της κίνησης. Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε παράγοντες της αγοράς που περίμεναν άνοδο της ζήτησης, λόγω των πολύ χαμηλών διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».

«Γκρίζα» είναι επίσης και τα μηνύματα από τον χώρο των εξαγωγών. Τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα εμφάνισαν κάμψη 3,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ ο Φεβρουάριος λέγεται ότι επηρεάστηκε αρνητικά από το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων, που έγινε στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αναμφίβολα το πρώτο εξάμηνο του έτους θα συνοδευτεί από χαμηλότερες απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων, καθώς το 2016 αποτελεί έτος-γέφυρα μεταξύ του παλαιού ΕΣΠΑ και του νέου, που αποκαλείται πλέον ΣΕΣ.

Επίσης, οι μεταβολές στον τουρισμό δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τη γενικότερη οικονομία, λόγω της χαμηλής εποχικότητας που παρουσιάζει ο κλάδος κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ πτώση της τάξεως του 5,7% σημείωσαν κατά το πρώτο δίμηνο οι πωλήσεις αυτοκινήτων, νέων και μεταχειρισμένων (-19,2% στα καινούρια, λόγω και της εκκρεμότητας σχετικά με το ζήτημα της απόσυρσης).

Η ασφαλιστική παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 9,9%, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον όγκο των λιανικών πωλήσεων, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις από είδος σε είδος, με τη γενικότερη τάση να είναι πάντως μάλλον πτωτική παρά ανοδική.

Σχετικά με τις φετινές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς. Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, πιστεύουν πως από το καλοκαίρι -και με προϋπόθεση τη θετική αξιολόγηση και τη σταθεροποίηση της κατάστασης- θα ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας βασισμένη στον αυξημένο τουρισμό, στη βελτιωμένη ψυχολογία του καταναλωτή και στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό (είτε ξένων, είτε Ελλήνων που έχουν μεταφέρει κεφάλαια εκτός της χώρας).

Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν μεν αναγκαία τη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς, πλην όμως πιστεύουν πως δεν αρκεί για να «σηκώσει» στους ώμους της την οικονομία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι επενδυτές θα χρειαστούν πολύ περισσότερα πειστήρια και σαφώς μεγαλύτερο χρόνο, προκειμένου να εμπιστευθούν την Ελλάδα βάζοντας το χέρι στην τσέπη, ενώ η εγχώρια κατανάλωση δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί από τα νέα μέτρα που θα μειώνουν συντάξεις, αυξάνοντας παράλληλα εισφορές και φόρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v