Πού «κολλάνε» οι ενεργειακές επενδύσεις

«Αν δεν σταματήσουν να αλλάζουν άποψη οι κυβερνήσεις κάθε εξάμηνο, μην περιμένετε επενδυτές», τονίζει ο Μ. Ρήγας. Εχουμε στο «περίμενε» επενδύσεις 100 εκατ. στα αιολικά, το σχόλιο του Ντ. Μπενρουμπή. ΕΣΠΑ και πακέτο Γιούνκερ είναι τα «κλειδιά», λέει ο Λ. Μπακούρας.

Πού «κολλάνε» οι ενεργειακές επενδύσεις
Η ασυνέπεια και η συστηματική καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων που έχουν αποφασιστεί, είναι παράγοντες που αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Εάν δε αυτά συνοδεύονται από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, μειωμένης έως μηδενικής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, τότε θα πρέπει να θεωρείται «θαύμα» το ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που συνεχίζουν να θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αυτά προκύπτουν από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων ενεργειακών εταιρειών στο συνέδριο "Energy Market: Unlocking Greece's Economic Potential", που διοργανώθηκε στην Αθήνα με συνδιοργανωτές το ΤΕΕ και τη Hellenic Association for Energy Economics.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επισημάνσεις του Ντίνου Μπενρουμπή, αναπληρωτή CEO της Protergia (όμ. Μυτιληναίου), ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη, έχοντας εξασφαλίσει και χρηματοδότηση, να «ξεκλειδώσει» επενδύσεις περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ σε αιολικά. Ωστόσο η επένδυση αυτή, όπως και αντίστοιχες άλλων εταιρειών, δεν μπορούν να υλοποιηθούν επειδή δεν είναι γνωστό ακόμη το πλαίσιο για την αγορά της παραγόμενης ενέργειας. Ο ίδιος τονίζει επίσης την κακή εικόνα που δίνει το Ελληνικό Κράτος, όταν δεν τιμά την υπογραφή του. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι συμβάσεις αναπτυξιακών έργων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, συνήθως με ομοφωνία, τελικά δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες ενισχύσεις.

Από την πλευρά του, ο Μαθιός Ρήγας, CEO και πρόεδρος της Energean Oil and Gas, επισήμανε τη ζημία που προκάλεσαν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών για έρευνα υδρογονανθράκων, οι ατυχείς προεκλογικές τοποθετήσεις βουλευτού του μετέπειτα κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες ως κυβέρνηση το κόμμα του θα ακύρωνε τις συμβάσεις έρευνας και παραγωγής που είχαν επικυρωθεί προηγουμένως. Έτσι την καταληκτική ημερομηνία διαγωνισμού για τρεις χερσαίες περιοχές δεν προσήλθε καμία ξένη, έστω και μικρή επιχείρηση.

«Αν δεν σταματήσουν να αλλάζουν άποψη οι κυβερνήσεις κάθε εξάμηνο, τότε μην περιμένετε επενδυτές», τονίζει ο κ. Μαθιός, προσθέτοντας ότι ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η «απουσία» των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση επενδύσεων. «Χωρίς τράπεζες δεν γίνονται επενδύσεις», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να έρθουν επενδυτές, «απαιτείται υποστήριξη από κυβέρνηση και τράπεζες. Απαιτείται στρατηγική συνεργασία των εταιρειών με την κυβέρνηση για να "πουλήσουν" Ελλάδα».

Τέλος, επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα της έρευνας συνεχίζεται, ενώ κανονικά και ασχέτως της συγκυρίας με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, οι προοπτικές χερσαίων περιοχών όπως αυτές της Δυτικής Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν προσελκύσει εταιρείες, για τον επιπλέον λόγο ότι λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε αντίστοιχες με τις ελληνικές γεωλογικές δομές, γίνεται παραγωγή πετρελαίου.

Για τον ρόλο του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής των Εταιρειών Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (μέτοχος ΔΕΠΑ-ΕΝΙ) κ. Λεωνίδας Μπακούρας. Όπως είπε, η εταιρεία του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις επέκτασης δικτύων στις περιοχές στις οποίες έχει τα σχετικά δικαιώματα. Ωστόσο, όπως παρατηρεί, προκειμένου οι επενδύσεις αυτές να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει και οι καταναλωτές να μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο, καταβάλλοντας το κόστος της τροποποίησης των εγκαταστάσεών τους. Η πείρα έχει δείξει ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση διευκολύνεται και πολλαπλασιάζονται τα οφέλη από τη χρήση του, όταν ο καταναλωτής ενισχύεται οικονομικά ώστε να μειωθεί το κόστος τροποποίησης των εγκαταστάσεων, τονίζει ο κ. Μπακούρας, φέρνοντας ως παράδειγμα σχετικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη διετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v