Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόνισε ο CEO της Eurobank. Αναζητούμε καλά σχέδια εξωστρεφών επιχειρήσεων για να τα χρηματοδοτήσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Καραβίας: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Την ανάγκη να στηριχθεί ένα νέο μοντέλο εξωστρέφειας τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στην εκδήλωση «Go in Athens 2016».

Όπως είπε ο κος Καραβίας «στη Eurobank ήδη από το 2009, με πρωτοβουλία του σημερινού προέδρου της Τράπεζας, του κ. Νίκου Καραμούζη, είχαμε προσδιορίσει ως κεντρικό μοχλό εξόδου από την κρίση την ανάγκη αναπροσαρμογής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας πάνω στη βάση της ανταγωνιστικότητας και της «εξωστρέφειας». Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόγραμμα GO».

Σημείωσε ότι ακόμη και το 2015, χρονιά κατά την οποία η επιβολή των capital controls συγκράτησε την ανοδική πορεία στις εξαγωγές αγαθών, αυτές (εκτός καυσίμων και πλοίων) αυξήθηκαν κατά 8,08% (ΕΛΣΤΑΤ). Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μπορεί να αποτελέσει την υγιή βάση για την μετάβαση του ελληνικού υποδείγματος οικονομικής μεγέθυνσης προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όπως τόνισε «για την ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητες πολλές μεταρρυθμίσεις, που κάθε μία από μόνη της μπορεί να έχει μικρή συνεισφορά στη βελτίωση της, αλλά όλες μαζί διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανταγωνιστικότητας: τα έργα υποδομής έχουν σημασία, η επιτάχυνση της δικαστικής επίλυσης διαφορών έχει σημασία, η παιδεία έχει σημασία, η διευκόλυνση ίδρυσης επιχειρήσεων και ο περιορισμός της διαφθοράς έχουν επίσης σημασία».

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στήριξης της εξωστρέφειας, εκτός από το GO, οι πρωτοβουλίες της Eurobank στο χώρο αυτό περιλαμβάνουν:

Πρώτον, τη χρηματοδότηση του συναλλακτικού κυκλώματος επιχειρήσεων για την προετοιμασία του τελικού προϊόντος. Η Τράπεζα, την περίοδο 2009-2015 έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 δισ. ευρώ περίπου 1.200 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα με όσα εύκολα λέγονται και αναπαράγονται, αναζητούμε καλά σχέδια εξωστρεφών επιχειρήσεων για να τα χρηματοδοτήσουμε.

Δεύτερον, τη Χρηματοδότηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, μέσω Export Factoring και Trade Finance Facility σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τρίτον, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΠ.

Τέταρτον, τη διαδικτυακή ηλεκτρονική πύλη εξαγωγών Exportgate.gr, η οποία προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο – κάτι που το ξέρετε καλά γιατί εσείς είστε οι κατεξοχήν χρήστες και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι την αξιοποιείτε συστηματικά.

Τέλος, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank θα υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως είπε ο Φ. Καραβίας «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Ο υπ' αριθμόν ένας στόχος είναι η επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Προϋπόθεση για να τον πετύχουμε είναι η πλήρης εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, της αξιολόγησης. Στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος και η καθυστέρηση μπορεί να σωρεύσει νέα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο, οι φορολογικές αλλαγές δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες δυσανάλογα βάρη και να μην δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v