Θετική αλλά δύσκολη χαρακτήρισε (εκ νέου) ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε πως η Ελλάδα εντός της εβδομάδας θα χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή χώρα» ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής προσφύγων.
«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση».
Για να πετύχει όμως η προσπάθεια – πρόσθεσε – απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι' αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό την ευθύνη του.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
* Πρώτη προϋπόθεση, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών.
* Δεύτερη προϋπόθεση, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.
Επ' αυτού σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στη χώρα κανένας εκ των 4.000 δικαστών ασύλου-εμπειρογνωμόνων-μεταφραστών που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών δε, οι αφίξεις θα γίνουν μετά το Καθολικό Πάσχα, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα.
Θα νομοθετήσει η Ελλάδα;
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα πρόκειται να νομοθετήσει «μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα» πως η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα». Διευκρινίζοντας ότι μέχρι να γίνει αυτό, οι πρόσφυγες-μετανάστες που θα φτάνουν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια δεν θα μπορούν να λαμβάνουν απάντηση στο αίτημα για παροχή ασύλου που θα καταθέτουν.
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή νομική κάλυψη στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας», ενώ στη συμφωνία υπάρχει αναφορά στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κυβερνητική απάντηση στα περί μονομερούς νομοθέτησης.
Κατά τον κ. Σχοινά, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προσδιορίσουν οι χώρες της ΕΕ τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτούν στο έδαφός τους.
Αβραμόπουλος: Οι ροές δεν μειώνονται σε μια νύχτα
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δημ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι η συμφωνία ξεκίνησε να εφαρμόζεται με πολλές δυσκολίες. Όταν προχωρήσει - εκτίμησε - θα πετύχουμε να μειωθούν οι ροές και να περιοριστούν τα κυκλώματα των διακινητών που δραστηριοποιήθηκαν έντονα ενόψει της συμφωνίας.
“Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι ώρα όμως όλα τα κράτη μέλη να αποδείξουν ότι εννοούν την αλληλεγγύη. Τα πρώτα μηνύματα είναι καλά γιατί άρχισε ήδη η αποστολή υλικού και στελεχών”, υποστήριξε.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί με γρήγορο ρυθμό στις υποχρεώσεις της, ενώ Κομισιόν έχει ήδη αναλάβει δράση και θα προωθήσει το σχέδιο συνεργασίας με την Τουρκία και από την έκβαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Οι ροές δεν μειώνονται σε μια νύχτα μέσα», απάντησε σε ερώτηση για το γεγονός ότι συνεχίζεται αμείωτη η ροή από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.