Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμοί: Πρόοδος σε φορολογικό-ασφαλιστικό

«Παραγωγικές» χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις εκπρόσωποι των Θεσμών και προαναγγέλουν επιστροφή στις 2 Απριλίου. Για συμφωνία στα 384 ευρώ της Εθνικής και τις κύριες συντάξεις μιλά ο Κατρούγκαλος. Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα τέσσερα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης.

Θεσμοί: Πρόοδος σε φορολογικό-ασφαλιστικό

Τη θέση ότι οι συζητήσεις ήταν «παραγωγικές» και ότι στόχος παραμένει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρώντας από την Αθήνα. 

Αυτή είναι η κοινή γραμμή των θεσμών σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μίλησε στο Euro2day.gr, ο οποίος προσέθεσε ότι αποφασίστηκε να ακολουθηθεί και από τους τέσσερις θεσμούς μεταξύ τους για να επικοινωνήσουν τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Στην δήλωση εκπροσώπου των θεσμών αναφέρεται: «Η αποστολή ήταν παραγωγική. Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση και σε σημεία κλειδιά του συνταξιοδοτικού. Η δουλεία συνεχίζεται και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της διακοπής του Πάσχα των καθολικών. Οι επικεφαλείς των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να κλείσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Ετσι μπήκαν οι τίτλοι τέλους σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο να συναντά πρωϊ πρωϊ τους επικεφαλής των δανειστών για ένα τελευταίο ραντεβού.

Επισήμως βέβαια τίποτα δεν έχει κλείσει, καθώς κατά την γνωστή τακτική τα χρόνια των μνημονίων «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα».

Προϋπήρχαν ωστόσο οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν έρθει πολύ κοντά σε ορισμένα μέτωπα: το φορολογικό φαίνεται να έχει περίπου κλειδώσει, ενώ και στο ασφαλιστικό υπάρχουν βήματα προόδου και αυτές φαίνεται πως επιβεβαιώνονται και από την παραπάνω δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτά θα πρέπει να αποδειχτούν στην πράξη. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν άλλωστε για συμφωνία πριν τις 25 Μαρτίου δεν έχουν ευοδωθεί και τώρα το ορόσημο μεταφέρεται για τον Απρίλιο με προσδοκία όπως έχει πει προ καιρού ο πρωθυπουργός στο Ορθόδοξο Πάσχα «να κάνουμε ανάσταση».

Το σίγουρο είναι ότι προς ώρας και με το μεγάλο μέτωπο του προσφυγικού ανοικτό, η οικονομία θα πρέπει να περιμένει για τις ανάσες ρευστότητας που θα προσφέρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τα «δώρα» που συνεπάγεται (επαναφορά του waiver κ.τλ.). Από ανθρώπους που παρακολουθούν τις εξελίξεις ωστόσο διαμηνύεται ότι θα γίνει το παν ώστε η χώρα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο, δεδομένων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την διαχείριση του προσφυγικού αλλά και της νέας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Τα τελευταία 24ωρα και υπό το βάρος των πολλαπλών εμπλοκών ο ρόλος του Ταμείου στη διαπραγμάτευση αναδεικνύεται ως το «βασικό κλειδί». Διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες παράλληλα με το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο απ' όσα προβλέπει η συμφωνία, έσπευσε να συμπληρώσει ότι σύντομα κάποιοι θα κληθούν να δηλώσουν αν έχουν επιχειρήματα για τις θέσεις τους ή εάν επιδιώκουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα.

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγη ώρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών εξαπέλυσε δια κύκλων του, οξεία επίθεση στο Ταμείο για τη στάση του στη διαπραγμάτευση.

Το ντιμπέιτ για το τι θέλει τελικά το Ταμείο θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και καθώς θα οδεύουμε στη κρίσιμη Σύνοδο του ΔΝΤ που θα γίνει τον Απρίλιο, πληροφορίες αναφέρουν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η διαπραγμάτευση

Στα μεγάλα μέτωπα αυτού του κύκλου οι εξελίξεις προσδιορίζονται ως εξής:

* Ασφαλιστικό. Εισερχόμενος στη συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 4 Απριλίου. Στόχος όπως είπε είναι η συμφωνία να συζητηθεί στο EwG στις 11 Απριλίου. Σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την προσεχή Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες.

Κατά τον κο Κατρούγκαλο είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Επί του θέματος ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημονίο», είπε χαρακτηριστικά.

Παραμένει η διαφορά και στο θέμα της αύξησης των εισφορών με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Σημειώνεται ότι αν δεν περάσει το μέτρο η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με την ωρίμανση των μέτρων.

* Φορολογία. Είναι το σημείο στο οποίο φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη προσέγγιση. Η νέα κυβερνητική πρόταση, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές ικανοποιεί τον εισπρακτικό στόχο των δανειστών (αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ), ενώ όπως επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».

* Δημοσιονομικό. Νέοι έμμεσοι φόροι έχουν πέσει στο τραπέζι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι δανειστές φέρονται να αμφισβητούν τα νούμερα από τα μέτρα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι και γι' αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπό εξέταση βρίσκεται η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές (αντιδρούν οι θεσμοί) και η αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

* Κόκκινα δάνεια. Είναι το σημείο που η απόσταση μοιάζει πραγματικά χαώδης. Οι ελληνικές προτάσεις έχουν βρει τοίχο και ασκείται πίεση για πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων με εξαίρεση μόνο κάποια δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου).

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση με την οποία κατέβηκε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης το περασμένο Σάββατο, περιελάμβανε εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Δηλαδή να προστατεύονται από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v