Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Το παζάρι με Εθνική Σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης

Γιατί η ελληνική πλευρά εξαρτά το ύψος της Εθνικής Σύνταξης από τα ποσοστά αναπλήρωσης. Πώς φθάσαμε στη «θυσία» των επικουρικών και γιατί μπαίνει «διπλό πλαφόν» το 40% αλλά και τα 1.400 ευρώ. Νέα συνάντηση το Σάββατο.

Ασφαλιστικό: Το παζάρι με Εθνική Σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης

Η πλέον κρίσιμη μάχη, αυτή των ποσοστών αναπλήρωσης που θα κρίνουν και το ύψος των περικοπών στις μελλοντικές συντάξεις, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ υπουργείου Εργασίας και δανειστών.

Τα οριστικά ποσοστά θα κρίνουν και το τελικό ύψος της Εθνικής Σύνταξης, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει υπάρξει συμφωνία ώστε για 20 έτη ασφάλισης, η Εθνική Σύνταξη να ανέρχεται σε 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το παζάρι αφορά τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει Εθνική Σύνταξη πέριξ των 340 ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν να πέσει στα 320 ευρώ.

Μεγάλη είναι μάλιστα η απόσταση που χωρίζει υπουργείο Εργασίας και δανειστές αναφορικά με τα συνολικά ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς με βάση την ελληνική πρόταση, αυτά κινούνται πέριξ του 65%, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν ποσοστά κάτω και από το 50%.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα, με τις δύο πλευρές να πρέπει να κάνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Μετά τη χθεσινή συνάντηση, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δέχθηκε μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, με ανώτατο ποσοστό περικοπών το 40% αλλά και «δίχτυ ασφαλείας» ώστε το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, από κύριες και επικουρικές συντάξεις (μετά τις μειώσεις), να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ.

Παράλληλα, συζητά για εθνική σύνταξη κάτω των 384 ευρώ, μόνο όμως για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20, με τους δανειστές να ζητούν 320 ή 340 ευρώ. Στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τη μερική αύξηση των εισφορών, η οποία όμως θα κινείται κάτω της μίας μονάδας.

Αναλυτικά, οι υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά αφορούν κατά κύριο λόγο τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον και οι δανειστές αποδεχτούν την αύξηση των εισφορών, έστω κι αν πρόκειται για μία μονάδα ή και λιγότερο. Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι παρά την κάθετη άρνηση των προηγούμενων ημερών, χθες, για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των εισφορών. Έθεσαν ως προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Οι περικοπές θα γίνουν με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν επικουρικές που είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Στις ακραίες περιπτώσεις, το ανώτατο ποσοστό μείωσης μπορεί να φθάνει έως και το 40%, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου μετά τις περικοπές δεν θα είναι κάτω των 1.400 ευρώ. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης. Μέχρι τώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται σταθερή στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης, στα 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Θα δίνεται βέβαια με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και όχι 15, όπως προέβλεπε η αρχική κυβερνητική πρόταση.

Μεταξύ 15 και 20 ετών, το τελικό ποσό της Εθνικής Σύνταξης θα εξαρτηθεί και από το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο, τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, που στο πρόσφατο παρελθόν ζήτησαν ακόμη και Εθνική Σύνταξη 320 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, πλέον ζητούν 320 ή 340 ευρώ για τα 15 έτη. Όσο χαμηλότερο είναι το ποσό της Εθνικής, τόσο καλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν συζητούν ποσοστό αναπλήρωσης για την 15ετία στο 0,8% (αρχική πρόταση Κατρούγκαλου).

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μικρότερα από τα αρχικώς προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 15 έως 25 και υψηλότερα για τα έτη από 26 και πάνω, διατηρώντας όμως το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 50%, καθώς και τον μηχανισμό αναδιανομής υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.

Αντίθετα, στην πρόταση των δανειστών, τα ποσοστά αναπλήρωσης εκκινούν από πολύ χαμηλά και παραμένουν πέριξ του 2% για τα έτη ασφάλισης άνω των 35.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v