Σε πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διάσταση που παρατηρείται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στην πρωινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να επιμένει στην ανάγκη παραίτησης Μουζάλα.
Μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης επιχειρείται τις τελευταίες ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Κατά τις ίδιες πηγές που προέρχονται από το περιβάλλον του προέδρου των ΑΝΕΛ, συμφωνήθηκε ότι υφίσταται θέμα Μουζάλα και ότι θα συζητηθεί μετά την επιστροφή των δύο από το εξωτερικό, του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «οι λύσεις θα δοθούν στο πλαίσιο της μάχης κατά της διαπλοκής».
Ο Πάνος Καμμένος, που έχει συγκαλέσει για αύριο το πρωί τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, φέρεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους το δίλημμα «Μουζάλας ή εγώ». Το βέβαιο είναι πως τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν όχι μόνο την παραμονή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του, αλλά και συνολικά το σχήμα της κυβέρνησης. Μάλιστα επανήλθε με νέο τιτίβισμα το βράδυ της Τετάρτης
Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος ζήτησε αύριο να συναντήσει τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα φέρεται να ζήτησε σε δύο από τους αρχηγούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν εσπευσμένα στην Ελλάδα, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του.
«Αν δεν παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας, όλα είναι ανοιχτά», δηλώνει συνομιλητής του υπουργού Άμυνας, ο οποίος έχει θέσει σε ετοιμότητα τους συνεργάτες του στο Πεντάγωνο.
"Κρίσιμη στιγμή"
Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «δεν είναι δυνατόν, σ' αυτή τη κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό και μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο πλέον αρμόδιος υπουργός».
Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στη «συγγνώμη» που ζήτησε ο κ. Μουζάλας για το λεκτικό ατόπημα να αποκαλέσει «Μακεδονία» τη ΠΓΔΜ, το οποίο απέδωσαν σε «σαρδάμ».
Το ένα μετά το άλλο, όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν τη στήριξή τους στον υπουργό, ενώ τις τελευταίες ώρες διακινείται (και) το σενάριο να υποβάλλει μεν παραίτηση ο κ. Μουζάλας αλλά ...να μην γίνει δεκτή, ενώ κατά ένα άλλο, στην περίπτωση που ο υπουργός παραιτηθεί ενδεχομένως να προκληθούν ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός κατανοεί τόσο τις θέσεις του κ. Καμμένου όσο και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο απόλυτη προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Στην κόντρα Μουζάλα-Καμμένου υπάρχουν προηγούμενα καθώς πριν λίγες εβδομάδες ο υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής είχε κατηγορήσει ευθέως τον κ. Καμμένο (και τον Στρατό) για αδιαφορία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μετά τις αντιδράσεις ανασκεύασε άγαρμπα.
Πάντως, ο Γιάννης Μουζάλας βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο μέσα από τους ΑΝΕΛ, τον βουλευτή Κώστα Ζουράρι. Μιλώντας στο radio1d.gr αυτός είπε ότι ο κ. Μουζάλας «δεν χρειάζεται ούτε να παραιτηθεί, αλλά ούτε καν να ζητήσει συγγνώμη για μια γκάφα, για ένα γλωσσικό ολίσθημα, για μια ανοησία. Δεν είναι δυνατόν να εμμένουμε σε τέτοια θέματα, περί όνου σκιάς».
Και όλ' αυτά ενώ το Ποτάμι (πλην Θεοχάρη) στήριξε τον Γιάννη Μουζάλα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έριξε τα βέλη κατά του Πάνου Καμμένου για τη στάση του σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα στιγμή.