Επιχειρήσεις: Ζεσταίνεται η μηχανή των deals

Διαχείριση κόκκινων δανείων, εκποιήσεις θυγατρικών τραπεζών, εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο και διάθεση εταιρειών για εξορθολογισμό δραστηριοτήτων, αποτελούν τους βασικούς καταλύτες. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Επιχειρήσεις: Ζεσταίνεται η μηχανή των deals

Ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Sarantis κ. Κων/νος Ροζακέας, στo πλαίσιo της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, αναφέρθηκε με παραστατικό τρόπο στην επικείμενη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και στις προοπτικές των deals που θα προκύψουν, ενδεχομένως και μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα μπορούσαν να προκύψουν σειρά από εξαγορές-συγχωνεύσεις σε πολλούς κλάδους και ιδίως για εταιρείες που έχουν μεν υψηλό δανεισμό, αλλά από την άλλη πλευρά διαθέτουν κάποια αξιόλογα στοιχεία όπως π.χ. ενδιαφέροντα εμπορικά σήματα.

«Σε πολλές περιπτώσεις, η απορρόφηση των εταιρειών αυτών από ισχυρότερους ομίλους θα κριθεί απαραίτητη, καθώς ένα κούρεμα δανείων ενδεχομένως να μην είναι αρκετό. Αν για παράδειγμα, μια εταιρεία σημειώνει οριακά θετικό EBITDA και έχει δανεισμό οκτώ εκατομμύρια ευρώ, δεν αρκεί ο δανεισμός να πέσει στο μισό αλλά απαιτείται επίσης και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα πολύ υψηλότερο EBITDA. Και τέτοιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσα από τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακας μιας συγχώνευσης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Χρειάζονται λοιπόν ισχυροί Όμιλοι που να μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τις χρεωμένες εταιρείες και να τις διασώσουν μέσα από τη μείωση του κόστους τους και ενδεχομένως μέσα από την καλύτερη ανάδειξη των προϊόντων τους. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερα χέρια.

Μάλιστα έγινε αναφορά και στο πρόσφατο deal (εξαγορά) του super market Βερόπουλος, που έχει επιτρέψει στην γνωστή αλυσίδα να ανεβάσει το ύψος των πωλήσεών της.

Πέραν όμως των συγχωνεύσεων, πολλοί είναι οι εκπρόσωποι ξένων funds που επισκέπτονται εταιρείες διαφόρων κλάδων αλλά και τις πιστώτριες τράπεζες, ζητώντας να αποκτήσουν πλειοψηφικά ποσοστά σε ελληνικές επιχειρήσεις, αφού (συνήθως) προηγουμένως κουρευτεί ένα μέρος των δανείων τους και ρυθμιστεί ένα άλλο. Επί του παρόντος, στις πλείστες των περιπτώσεων παρατηρείται μεγάλο χάσμα μεταξύ των ξένων funds και των Ελλήνων πιστωτών-μετόχων, ωστόσο η διαφορά αυτή αναμένεται να περιοριστεί μετά τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.

Οι περιπτώσεις των κόκκινων δανείων απασχολούν και εταιρείες από τον χώρο των ακινήτων και ιδιαίτερα τις ΑΕΕΑΠ. Η Εθνική-Πανγαία μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Α. Καρυτινού ήδη έχει διατυπώσει δημοσίως τον σχετικό της στόχο, ενώ η Grivalia μέσω θυγατρικής της εταιρείας (που πιθανόν να χρηματοδοτηθεί και από τρίτους) ήδη συζητά για επενδύσεις στον χώρο των ξενοδοχείων (σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, οι σχετικές διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει αρκετά, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εισηγμένης κ. Γιώργου Χρυσικού).

Η πολιτική των τραπεζών να ρευστοποιήσουν θυγατρικές τους που δεν εντάσσονται στη βασική τους δραστηριότητα (core business) σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο (βλέπε Solvency II) είναι σε θέση να οδηγήσουν σε σειρά από deals μέσα στη διετία 2016-2017.

Ήδη το ξενοδοχείο Hilton έχει βγει προς πώληση από τη μητρική Alpha Bank, ενώ σε εξέλιξη (παρά τα εμπόδια) βρίσκεται και η διαδικασία εκποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική.

Σε ό,τι αφορά στον ασφαλιστικό κλάδο τώρα, μετά την πώληση της Eurolife στην καναδική Fairfax, σε εκκρεμότητα παραμένει το deal ERGO-ΑΤΕ, όπως επίσης και το ζήτημα της απορρόφησης του κλάδου ζωής της International από την Εθνική Ασφαλιστική.

Κάποια στιγμή βέβαια θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της πώλησης της ίδιας της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες φαίνεται πως θα δούμε αρκετές μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων στον κλάδο. Ήδη χθες, ο νέος γενικός διευθυντής της Groupama Ασφαλιστικής κ. Χρήστος Κάτσιος δήλωσε πως η εταιρεία του ήταν και είναι πάντα ανοιχτή σε τέτοια θέματα.

Επίσης, μέσα στο 2016 συνεχίζεται η διάθεση πολλών ομίλων να «εξορθολογήσουν» το μέγεθός τους και την γκάμα των δραστηριοτήτων τους, είτε ρευστοποιώντας κάποιες από τις θυγατρικές τους, είτε αποφασίζοντας να ενισχύσουν τη θέση τους σε συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς, όπως π.χ. ο Όμιλος Πετρόπουλου στην ευρύτερη αγορά των οχημάτων.

Ωστόσο ο κ. Χρυσικός έβαλε χθες στο τραπέζι και τον παράγοντα του χρόνου, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να βιάζεται να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της στο μέτωπο της οικονομίας: «Εδώ και δύο-τρία χρόνια όλοι έλεγαν πως υπήρχε μεγάλη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, μέρος της οποίας θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα. Τώρα όμως επικρατεί κλίμα διεθνούς ανησυχίας και οι ξένοι πιθανόν να μην είναι διατεθειμένοι να περιμένουν επ' άπειρον, μέχρις ότου εμείς στην Ελλάδα λύσουμε τα προβλήματά μας. Έχουμε κάθε λόγο να βιαστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τον ίδιο προβληματισμό έχουν θέσει και άλλα στελέχη της αγοράς, υποστηρίζοντας πως όταν εμείς θα είμαστε σε θέση να αντλήσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό, πιθανόν να έχει παρέλθει ο χρόνος που οι διεθνείς επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v