Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Θέλουμε να κλείσουμε όλα τα θέματα

Τρία από τα τέσσερα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού μπαίνουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπουργείου Εργασίας - θεσμών με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει έτοιμος να τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση σε αυτή τη φάση. Τα ανοικτά θέματα και πού μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση.

Κατρούγκαλος: Θέλουμε να κλείσουμε όλα τα θέματα

Με ανοικτά όλα τα κρίσιμα θέματα αλλά και τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σε αυτή τη φάση συναντώνται σήμερα, για τρίτη φορά, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που προσέρχεται με διάθεση να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες φέρεται να κατέθεσε νέα πρόταση στους εκπροσώπους των Θεσμών.

Αρχικός στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να "κλείσουν" τουλάχιστον τα τρία από τα συνολικά 4 αγκάθια που χωρίζουν την ελληνική πλευρά με τους δανειστές για να κλείσει η συμφωνία στο ασφαλιστικό. Το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν συνδέεται με την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιδιώξει να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει κυβέρνησης και δανειστές στο ασφαλιστικό, αφήνοντας εκτός, για την ώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τις μειώσεις στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει να "κλειδώσει" σημαντικά δομικά στοιχεία της προωθούμενης μεταρρύθμισης, όπως το ύψος της Εθνικής Σύνταξης που συζητείται "πακέτο" με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως το μηχανισμό επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και τέλος, τις μόνιμου χαρακτήρα εκπτώσεις στο ύψος των εισφορών των νέων επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Στόχος του κ. Κατρούγκαλου είναι, η συζήτηση για την τύχη των επικουρικών συντάξεων να γίνει στο τέλος, όταν όλα τα υπόλοιπα θα έχουν συμφωνηθεί, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για μεγάλο «μαχαίρι», έχοντας απορρίψει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαπραγματεύσεων έγινε αντιληπτό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών διαφωνούν και με τα δομικά στοιχεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής, προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Για το λόγο αυτό, στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται το ύψος της Εθνικής και τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης.

Μάλιστα, χθες, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Κατρούγκαλος αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταρρύθμισης η οποία στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από συμβατικές δεσμεύσεις ή ανάγονται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος υπέρ των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων.

Οι πιστωτές, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας Εθνική Σύνταξη στα 320 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που να εκκινούν στην 15ετία από 0,5% κατ έτος. Η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει την πρόταση. Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν ζητήθηκε από τους δανειστές σύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Ανοικτό παραμένει πάντως, το ενδεχόμενο τα 384 ευρώ να δίνονται μόνο με τη συμπλήρωση 20ετούς ασφάλισης, ενώ μειωμένο θα είναι το ποσό στα 15-20 χρόνια.

Αναπροσαρμογές αναμένονται και στα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε να καλύπτουν εν μέρει το αίτημα των δανειστών για ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών. Η νέα κλίμακα προτείνεται να εκκινά από 0,7% κατ΄ έτος (αντί 0,8%) στην 15ετία και να κλιμακώνεται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία. Το παιχνίδι θα παιχθεί κυρίως μεταξύ 25 και 35 ετών ασφάλισης, με το υπουργείο να φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει μικρές αυξήσεις του ποσοστού προκειμένου να μην δημιουργούνται κίνητρα μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, θα επιδιωχθεί να κλείσει και το θέμα του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν λεπτομέρειες για τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει και επιμένουν να καταγραφεί ρητά η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018. Επιμένουν δε, για πλήρη αποτύπωση του δημοσιονομικού κόστους από το μέτρο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί και το θέμα των μόνιμων εκπτώσεων που "παραχώρησε" η κυβέρνηση σε ομάδες ασφαλισμένων όπως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

"Κλειδωμένο" θεωρείται επίσης και το θέμα της μείωσης του ανώτατου πλαφόν, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πρόθυμη, να συζητήσει περαιτέρω από την αρχικώς προτεινόμενη μείωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v