Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες στο επίκεντρο της συνάντησης ΥΠΕΝ - θεσμών

Η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή η κρατικοποίηση του 51%, θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς τις επόμενες μέρες. Ο μηχανισμός των δημοπρασιών ενέργειας δεν θα πρέπει να προκαλεί ζημίες στη ΔΕΗ, τόνισε το υπουργείο Ενέργειας.

ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες στο επίκεντρο της συνάντησης ΥΠΕΝ - θεσμών
Στα προκαταρκτικά αναφορικά με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME, χωρίς να ληφθεί καμία ουσιαστική απόφαση, αναλώθηκε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή η κρατικοποίηση του 51%, θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς τις επόμενες μέρες, μετά την παρουσίαση και ανάλυση των σχετικών λεπτομερειών από τους συμβούλους που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, δηλαδή τους Lazard και ΣΟΛ.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα, δηλαδή τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ως μέσου για τον περιορισμό του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, από την ελληνική πλευρά αυτό που τονίστηκε είναι ότι ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να προκαλέσει ζημία στη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτόν γίνεται σαφές ότι το υπουργείο αποδέχεται τη θέση της ΔΕΗ για κοινή έναρξη της δημοπρασίας σε επίπεδα που θα καθορίζει η ίδια η Επιχείρηση και τα οποία ως γνωστό αμφισβητούνται από την υπόλοιπη αγορά.

Ως εκ τούτου, ενισχύεται η άποψη ότι δύσκολα οι δημοπρασίες θα αποτελέσουν το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς, οπότε είναι πολύ πιθανόν η κάλυψη της μνημονιακής υποχρέωσης για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς μέχρι το 2020 να γίνει με άλλους τρόπους και κυρίως μέσω συμπράξεων της Επιχείρησης με ιδιωτικούς φορείς.

Αυτό, βεβαίως, σε επίπεδο καθαρά αστικού σχεδιασμού, καθώς επί της ουσίας όλες οι κινήσεις της ΔΕΗ για συνεργασία με εταιρίες του εξωτερικού είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, ενώ υπάρχει ακόμη απόσταση για το μίγμα των μονάδων στις οποίες θα υπάρξει συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v