Μείωση μισθών και συντάξεων, ακόμα και για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές 600-700 ευρώ, συνεπάγεται η πρόταση των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ, με «κερασάκι στην τούρτα» των επιβαρύνσεων την παροχή σταθερού αφορολογήτου για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης και όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής θα κατατεθεί αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά.
Το ψαλίδισμα του σημερινού έμμεσου αφορολογήτου των 9.500 ευρώ, στις 7.000-8.000 ευρώ, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, συνεπάγεται αύξηση φόρων από τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, η οποία εξαιτίας της μηνιαίας παρακράτησης φόρου θα αποτυπωθεί άμεσα σε συρρίκνωση των μηνιαίων αποδοχών.
Ετσι, ακόμα και εάν η κυβέρνηση καταφέρει να προστατέψει από το μαχαίρι των δανειστών τις χαμηλές συντάξεις, και αυτές θα υποστούν μείωση δια της πλαγίας, μέσω αύξησης των φόρων. Με την πρόταση των δανειστών τις επιβαρύνσεις γλιτώνουν μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!
Και αυτό γιατί αφορολόγητο 7.000 ευρώ σημαίνει μηδενικό φόρο μόνο για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 583 ευρώ!
Χθες, γύρω στις 2 το μεσημέρι, οι δανειστές υπέβαλαν στην κυβέρνηση τη δική τους πρόταση για τις αλλαγές στο φορολογικό. Το αποτέλεσμα στο δημοσιονομικό σκέλος είναι παραπάνω από ουσιαστικό σε όρους συρρίκνωσης του δημοσιονομικού κενού. Δίνει η πρόταση των δανειστών πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ.
Παρότι φαντάζει... ειρωνεία, την ώρα που το δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη άκουγαν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να εξηγούν την πρότασή τους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης (του οποίου η απουσία είναι παραπάνω από ηχηρή από τις διαπραγματεύσεις) δήλωνε στο Athens Tax Forum πως πρέπει να σταματήσει η λογική της υπερφορολόγησης και πως χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό πολιτισμό.
Με τη ματιά της τρόικας, ο νέος φορολογικός... πολιτισμός κοστίζει στις τσέπες μας «έξτρα» 800 εκατ. ευρώ, με τις προτάσεις της κυβέρνησης 200 εκατ. ευρώ λιγότερα, ή 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Τι έβαλαν στο τραπέζι
Οι δανειστές, όπως μετέφερε πηγή που μετείχε στη διαπραγμάτευση, θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα της φθίνουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ λειτουργεί ως μοχλός απόκρυψης εισοδημάτων. Αποκρύπτονται δηλαδή εισοδήματα (απορίας άξιο πώς αφού πρόκειται για κλίμακα μόνο για μισθούς και συντάξεις), προκειμένου να καλύπτονται όσο το δυνατό περισσότερο από το έμμεσο αφορολόγητο.
Με βάση την ισχύουσα κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, όσοι έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται στο ακέραιο την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ. Από τις 21.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στις 42.000 ευρώ εισοδήματος.
Οι δανειστές, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, πρότειναν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ να μειωθεί στην περιοχή των 7.000-8.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου από τα 2.100 ευρώ θα υποχωρήσει κοντά στα 1.700-1.800 ευρώ, αλλά θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το αφορολόγητο δηλαδή δεν θα είναι «λάστιχο», αλλά σταθερό για όλους.
Μόνο και μόνο όμως από αυτή την παρέμβαση, ακόμα και εάν δεν υπάρξει η παραμικρή πρόσθετη μεταβολή σε σχέση με την ισχύουσα κλίμακα, οι φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες στην κυβερνητική πρόταση ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, διαχέονται στη βάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορολογουμένων με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, εάν ο πρώτος συντελεστής διατηρηθεί στο 22% (όπως ανέφερε χθες ως ενδεχόμενο μία πηγή), για ένα νμισθωτό με εισόδημα 9.000 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, ο λογαριασμός είναι 220 ευρώ φόρου, εφόσον το αφορολόγητο διαμορφωθεί στις 8.000 ευρώ.
Αλλαγές και στους συντελεστές
Η προτεινόμενη από τους δανειστές κλίμακα χαμηλώνει σε σχέση με την αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση, τον ανώτατο συντελεστή από το 50% στο 47%. Βάζει στο τραπέζι παράλληλα μια συμπληρωματική κλίμακα έκτακτης (κατ' ευφημισμό!) εισφοράς, με τον ανώτατο συντελεστή όχι στο 10% που προβλέπει η κυβέρνηση αλλά λίγο χαμηλότερα.
Έτσι, η συνολική ανώτατη φορολογική επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια από το 60% (50% ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος συν 10% ο ανώτατος συντελεστής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) υποχωρεί στο 55%.
Υπό διαπραγμάτευση
Όπως διευκρίνιζαν μετ' επιτάσεως κυβερνητικές πηγές, «οι δανειστές δεν απαίτησαν» αλλά έθεσαν την πρότασή τους στο τραπέζι και είναι υπό συζήτηση. Η κυβέρνηση βέβαια έχει υποβάλει τη δική της πρόταση (με τα 600 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων), διατηρώντας το έμμεσο αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ και αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.
Το φορολογικό θα συζητηθεί εκ νέου αύριο Σάββατο, αν και όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί... σκληρή διαπραγμάτευση για να κλειδώσουν οι αποφάσεις.