Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι τρεις προτεραιότητες για τα κόκκινα δάνεια

Οι διαπιστώσεις, οι συγκλίσεις αλλά και οι αποκλίσεις ημερίδας που διοργάνωσαν ΤτΕ και EBRD. Η μελέτη της McKinsey για κοινή δράση στα κοινοπρακτικά. Το πλαίσιο για διαχείριση/αγορά NPEs και το καυτό πρόβλημα για τα κόκκινα των μικρομεσαίων.

Τράπεζες: Οι τρεις προτεραιότητες για τα κόκκινα δάνεια

Στη διαπίστωση ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) μπορεί πλέον να προχωρήσει ταχύτερα, κατέληξαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τη διερεύνηση λύσεων για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ξένοι επενδυτές και σύμβουλοι (περίπου 200 άτομα συνολικά).

Η θεματολογία της ημερίδας κινήθηκε σε τρεις κύριους άξονες: α) τη διαμόρφωση λύσεων για τους δανειολήπτες με οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζες, β) τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης και απόκτησης δανείων σε καθυστέρηση, γ) τις διαδικασίες των τραπεζών για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που ανέρχονται στο 43,6% του συνόλου των ανοιγμάτων, επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να παρέχει νέες πιστώσεις για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Nick Tesseyman, Γενικός Διευθυντής της EBRD, αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε: "Η EBRD στήριξε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Νοέμβριο. Η σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά την πολύ σημαντική πρόκληση για την αναζωογόνηση του επιχειρηματικού τομέα της ελληνικής οικονομίας μέσω συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναθέσει στη McKinsey μελέτη για τον καλύτερο συντονισμό δράσης των τραπεζών όσον αφορά σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (σ.σ. ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η πράξη εκτελεστικής επιτροπής της ΤτΕ για το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης ή και απόκτησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες από τις παρατηρήσεις της ΕΕΤ, ώστε να είναι περισσότερο απλό και λειτουργικό.

Όσον αφορά στο καυτό θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος επισήμανε ότι απαιτείται στροφή των τραπεζών σε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και, αν χρειάζεται, στη διοίκησή τους.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν θέσει θέμα αλλαγής του νόμου Δένδια, ώστε να δοθούν εργαλεία για ενιαία ρύθμιση των οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ταμεία.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των τραπεζών επί δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται, σήμερα, σε περίπου 20,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (σ.σ. δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για την υποκατηγορία χορηγήσεων με τις χειρότερες επιδόσεις. Με δεδομένο, δε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 600 χιλιάδες, το βάθος και η διασπορά του προβλήματος είναι τέτοια που απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση. Κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να αποδέχεται, όμως, η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v