Φως στο τούνελ για την κλωστοϋφαντουργία

Mε καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε φέτος η εκκοκκιστική περίοδος και μάλιστα πρώιμα, επιτρέποντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο ότι θα εξελιχθεί σε καλή χρονιά. Η αισιοδοξία πηγάζει από το ότι η φετινή παραγωγή ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αλλά και από το γεγονός ότι η ποιότητά της θα είναι πολύ καλύτερη.

Φως στο τούνελ για την κλωστοϋφαντουργία
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε φέτος η εκκοκκιστική περίοδος και μάλιστα πρώιμα, επιτρέποντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο ότι θα εξελιχθεί σε καλή χρονιά.

Αισιοδοξία που πηγάζει όχι μόνο από το ότι η φετινή παραγωγή θα είναι αυξημένη σε σχέση με την περυσινή αλλά και από το γεγονός ότι η ποιότητά της θα είναι πολύ καλύτερη, καθώς οι παρατεταμένοι καύσωνες ευνόησαν την καλλιέργεια του προϊόντος.

Από αυτά τα δεδομένα αναμένεται να επηρεαστούν θετικά τα οικονομικά μεγέθη των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, ενώ για τα κλωστήρια οι προβλέψεις είναι ακόμη συγκρατημένες, καθώς θα πρέπει να διαμορφωθούν πρώτα οι τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος σε συνδυασμό και με τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς.

Η παραλαβή του σύσπορου βάμβακος από τους παραγωγούς ξεκίνησε ήδη εδώ και δύο εβδομάδες και θα διαρκέσει έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, άρχισαν να λειτουργούν και τα εκκοκκιστήρια.

--- Αυξημένη παραγωγή

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Εκκοκκιστών Ελλάδος, κ. Ν. Καραγιώργου, η φετινή παραγωγή σύσπορου βάμβακος αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 10% φτάνοντας το 1 εκατ. τόνους από 900.000 τόνους πέρυσι, ενώ το εκκοκκισμένο βαμβάκι υπολογίζεται σε 350.000 τόνους από 315.000 τόνους το προηγούμενο έτος.

Η διαφορά έγκειται κυρίως στην ποιότητα, που αναμένεται να είναι πολύ καλή, καθώς η μεγάλη ζέστη ευνόησε την καλλιέργεια του βαμβακιού. Από τους 350.000 τόνους εκκοκκισμένου προϊόντος, το 70% απορροφάται από την εσωτερική αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές, ο κ. Καραγιώργος ανέφερε ότι για το σύσπορο βαμβάκι υπολογίζεται να είναι αυξημένες κατά 15%, ενώ αντίθετα για το εκκοκκισμένο η αύξηση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα είναι περιορισμένη, ήτοι από 0,97 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,05 ευρώ το κιλό.

Πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 60% θα καταγραφεί στον βαμβακόσπορο (60%), καθώς οι τιμές του συμπαρασύρθηκαν από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Καραγιώργος διατυπώνει την άποψη ότι τα εκκοκκιστήρια φέτος θα παρουσιάσουν αύξηση πωλήσεων και κερδών κατά 15% - 20%.

--- Άνοδος στις τιμές

Από την πλευρά του, ο κ. Ευρ. Δοντάς του ομίλου της Επίλεκτος πιστεύει ότι οι τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος πιθανόν να είναι περισσότερο αυξημένες από την εκτίμηση του κλαδικού οργάνου, θεωρώντας ότι η καλή ποιότητα θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται ένας μήνας ακόμη, όπως είπε, για να οριστικοποιηθούν οι τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος.

Πάντως, ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις είναι και το γεγονός των μεγάλων καταστροφών του προϊόντος στην Κίνα, η οποία θα στραφεί σε εισαγωγές.

Η φετινή αναμένεται να είναι καλή χρονιά για τον κλάδο, συμφωνεί και ο κ. Γιάννης Ακκάς από τον όμιλο της Ελληνικής Υφαντουργίας. Ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένος για τις τελικές τιμές τόσο του παραγωγού όσο και των νημάτων.

Επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες παραμένουν στάσιμες σε σχέση με αυτές του βάμβακος, τονίζει ότι οι τιμές του παραγωγού αν δεν στηριχτούν από τις διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος, δεν θα διατηρηθούν. Ο κ. Ακκάς πιστεύει ότι θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι τιμές του εκκοκκισμένου ”για να δούμε τις τιμές των νημάτων”.

--- Βελτιώνονται οι προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση διατυπώνονται αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ, η ανάκαμψη της κλωστοϋφαντουργίας αναμένεται να διατηρήσει την ανοδική της πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τουλάχιστον έως το 2020.

Ενδεικτικά, το 2006 οι πωλήσεις του κλάδου σημείωσαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2005. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι χάνουν έδαφος τα φθηνά κινεζικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η καλή πορεία του κλάδου εκτιμάται ότι στηρίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και στην αναδιάρθρωση της παραγωγής, προκειμένου να μειωθεί μέχρι και κατά 25% το κόστος της, ώστε οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία θεωρείται ότι διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς γειτνιάζει με χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, όπως είναι η Βουλγαρία, η πΓΔΜ και η Ρουμανία, γεγονός που διευκολύνει τη διακρατική συνεργασία, ενώ χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας βαμβάκι κι έχει ολοκληρωμένη κλωστοϋφαντουργική αλυσίδα, την οποία δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα.

Ο κλάδος οφείλει ωστόσο να ακολουθήσει τα βήματα της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, καθιερώνοντας brand names και επενδύοντας στην ποιότητα και στην καινοτομία προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοδική πορεία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v