Σε σύντομο χρόνο, η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να βελτιώσει την πολιτική διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σημερινές ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας πιο ευέλικτους τρόπους αποπληρωμής των οφειλών τους, προανήγγειλε από την Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Όπως ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Πάνος Σκουρλέτης, εξετάζεται μαζί με την διοίκηση της επιχείρησης, να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές αυτούς, να πληρώνουν ένα μικρότερο ποσό, εξηγώντας: «Διότι είναι ορθό και οι άνθρωποι αυτοί να μην αποστερούνται το αγαθό του ρεύματος και η ΔΕH να μπορεί να εισπράττει με πιο χαλαρούς ρυθμούς».
«Έχουν γίνει βήματα και χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την πολιτική μας και σε αυτό τον τομέα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων επενδύσεων ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που αποβαίνει εις βάρος της ΔΕH «όπως ήταν το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ».
Όπως ανέφερε, μάλιστα, για να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να έρθει εκ νέου τέτοιο σχέδιο, αυτό ουσιαστικά έδινε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕH στους ανταγωνιστές της. «Δεν ξέρω πόσο αναπτυξιακό αυτό και με βάση ποια αντίληψη εκινείτο αυτή η πρόταση» προσέθεσε και ξεκαθάρισε «και βέβαια, η πρόταση για την μικρή ΔΕH δεν πρόκειται να υλοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι έξω από τους σχεδιασμούς μας».
Διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ
Όπως επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι είναι έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ -με την πώληση του 66%, που είχε δρομολογηθεί- σχολιάζοντας πως «το να είχαμε δίκτυο μεταφοράς της υψηλής τάσης στα χέρια ιδιωτών, θα ήταν από τις λίγες ευρωπαϊκές εξαιρέσεις».
«Αυτό δεν το επιβάλλει καμία αντίληψη ανταγωνισμού και καμία αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» τόνισε, ενημερώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, σε συμφωνία με τους εταίρους, ένα σχέδιο, το οποίο εξασφαλίζει και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων υψηλής τάσης από της ΔΕH, τα επενδυτικά πλάνα και την αποζημίωση της ίδιας της ΔΕH.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών όλων των πτερύγων, μίλησε για την πολιτική εμπιστοσύνης προς τους καταναλωτές που ακολουθεί η επιχείρηση και ενημέρωσε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι οφειλέτες κατά 400.000 (από 2,5 εκατ. που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στα 2,1 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, όπως είπε, είναι πολλοί ακόμη οι οφειλέτες, οι οποίοι ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, δεν το κάνουν. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης συμπεριέλαβε διάφορες ΔΕΔΥΑ, μέσω των οποίων -όπως είπε- «οι δήμοι κάνουν πολιτική» και δεν πληρώνουν φέροντας ως παράδειγμα την ΔΕΔΥΑ Ζακύνθου που χρωστάει στην ΔΕH 6,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH ενημέρωσε ότι σήμερα οι οφειλές προς την ΔΕΗ φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.