Δύο αρνητικά και ένα θετικό ποιοτικό στοιχείο χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για την οικονομική χρήση του 2015, ενώ οι διοικήσεις εκφράζουν ανησυχία για την πορεία των μεγεθών το 2016 και επισημαίνουν πως εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, τότε ο στόχος για επιστροφή και εδραίωση της κερδοφορίας μοιάζει ανέφικτος...
Το κόστος του ELA...
Το υψηλό κόστος χρήματος μέσω της άντλησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, που συνολικά επιβάρυνε για το σύνολο του 2015 το τραπεζικό σύστημα με τόκους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, αποτελεί το ένα αρνητικό στοιχείο των ισολογισμών.
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις αρχές Ιανουαρίου 2015. Πληρώνουμε επιτόκιο 1,55% για τα δάνεια του ELA, όταν το επιτόκιο δανεισμού από το ευρωσύστημα διαμορφώνεται μόλις στο 0,05%. Πρόκειται για δυσθεώρητο κόστος», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
...οι προβλέψεις «μαμούθ»
Μία ακόμη αρνητική επιβάρυνση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών για το 2015 είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι «θηριώδεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, προβλέψεις που κλήθηκαν να σχηματίσουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω των έκτακτων stress tests. Συνολικά από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σχηματίσει προβλέψεις με στόχο την κάλυψη επισφαλειών ύψους 50 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η αύξηση των προβλέψεων συνεχίστηκε και το 2015, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, το οποίο οδήγησε στα stress tests και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, με συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 9μήνου έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2015, οι τέσσερις τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική) πήραν συνολικές προβλέψεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις του 2014.
Οι προβλέψεις το 9μηνο του 2015 διαμορφώθηκαν ως εξής: 2,1 δισ. ευρώ η Πειραιώς, 2,3 δισ. ευρώ η Αlpha Bank, 2,4 δισ. ευρώ η Eurobank και 2,9 δισ. ευρώ η Εθνική.
Και το θετικό
Ως θετικό στοιχείο στη θωράκιση των ισολογισμών χαρακτηρίζουν οι διοικήσεις την περαιτέρω μείωση του κόστους.
Ήδη οι τράπεζες προχώρησαν το 2015 σε μία σειρά από κινήσεις με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, είτε μέσω της μείωσης του προσωπικού, είτε μέσω του περιορισμού των δικτύων των καταστημάτων.
Στο μέτωπο του προσωπικού, ο εξορθολογισμός πραγματοποιήθηκε κυρίως στις θυγατρικές του εξωτερικού ενώ στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε, όπου ήταν απαραίτητο, ο περιορισμός του αριθμού των καταστημάτων.
Σημειώνεται ότι τον χορό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ανοίγει σήμερα η Eurobank.