Ενιαίο πλαίσιο για την ανάθεση, παρακολούθηση και υλοποίηση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών, με βάση και τις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας 2014/23/ΕΕ, προβλέπει το σχέδιο νόμου που θέτουν σε διαβούλευση μέχρι τις 11 Μαρτίου τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών.
Στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους θα προωθούνται στο εξής συμβάσεις παραχώρησης όπου ο ανάδοχος αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός έργου και στη συνέχεια το εκμεταλλεύεται, ή αναλαμβάνει την παροχή μιας υπηρεσίας έναντι «ενοικίου» ή άλλου μοντέλου χρηματοδότησης.
Προβλέπεται, επίσης, πότε αναθεωρείται μια σύμβαση, πότε το δημόσιο μπορεί να την καταγγείλει, καθώς και πού επιλύονται οι διαφορές με τον ανάδοχο.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, για παράδειγμα, πως (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οποιαδήποτε αύξηση της αξίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής Σύμβασης Παραχώρησης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται νέος διαγωνισμός. Οι Συμβάσεις Παραχώρησης μπορούν να τροποποιούνται χωρίς νέα διαδικασία ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης, σύμφωνα προς τον παρόντα νόμο, εφόσον η αξία της τροποποίησης είναι π.χ. κατώτερη του 10% της αξίας της αρχικής Σύμβασης Παραχώρησης. Τα όρια ισχύουν και σε περιπτώσεις που γίνονται διάφορες διαδοχικές τροποποιήσεις, η αξία των οποίων υπολογίζεται βάσει της καθαρής αθροιστικής αξίας των διαδοχικών τροποποιήσεων.
Μια τροποποίηση θεωρείται ουσιώδης εάν πληρούται μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) η τροποποίηση εισάγει όρους οι οποίοι, εάν αποτελούσαν μέρος της αρχικής διαδικασίας ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης, θα είχαν επιτρέψει την αποδοχή άλλων Υποψηφίων από αυτούς που επιλέχθηκαν αρχικά, ή την αποδοχή προσφοράς διαφορετικής από εκείνη που επιλέχθηκε αρχικά, ή θα προσέλκυαν επιπλέον συμμετέχοντες στη διαδικασία ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης,
β) η τροποποίηση μεταβάλλει την οικονομική ισορροπία της Σύμβασης Παραχώρησης υπέρ του Παραχωρησιούχου κατά τρόπο ο οποίος δεν προβλεπόταν στην αρχική Σύμβαση Παραχώρησης,
γ) η τροποποίηση επεκτείνει σημαντικά το πεδίο της παραχώρησης,
δ) όταν ένας νέος Παραχωρησιούχος αντικαθιστά εκείνον στον οποίο η Αναθέτουσα Αρχή ή ο Αναθέτων Φορέας είχαν αρχικά αναθέσει τη Σύμβαση Παραχώρησης χωρίς να εφαρμόζονται οι σχετικές προβλέψεις του νόμου.
Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου, πέραν των κλασικών έργων υποδομών (οδικοί άξονες κ.λπ.), καλύπτουν και τομείς όπως:
1. Το αέριο και τη θερμότητα (διάθεση ή εκμετάλλευση σταθερών δικτύων σχεδιασμένων για να παρέχουν στο κοινό υπηρεσίες στον τομέα της παραγωγής, της μεταφοράς ή της διανομής αερίου ή θερμότητας, τροφοδότηση των εν λόγω σταθερών δικτύων με αέριο ή θερμότητα, παραγωγή αερίου ή θερμότητας, υπό προϋποθέσεις). Η «παροχή» περιλαμβάνει την παραγωγή, τη χονδρική καθώς και τη λιανική πώληση φυσικού αερίου, αλλά και την παραγωγή φυσικού αερίου με τη μορφή εξόρυξης.
2. Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια: α) διάθεση ή εκμετάλλευση σταθερών δικτύων σχεδιασμένων για να παρέχουν στο κοινό υπηρεσίες στον τομέα της παραγωγής, της μεταφοράς ή της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. β) τροφοδότηση των εν λόγω σταθερών δικτύων με ηλεκτρική ενέργεια.
3. Δραστηριότητες που σχετίζονται με την παροχή ή την εκμετάλλευση δικτύων που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό στους τομείς των μεταφορών με σιδηρόδρομο, αυτόματα συστήματα, τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία ή οχήματα συρόμενα με καλώδιο.
4. Δραστηριότητες εκμετάλλευσης μιας γεωγραφικής περιοχής με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αερολιμένων, θαλάσσιων λιμένων ή λιμένων εσωτερικής ναυσιπλοΐας ή άλλων τερματικών σταθμών μεταφορικών μέσων, σε αεροπορικούς, θαλάσσιους ή ποτάμιους μεταφορείς.
5. Δραστηριότητες που σχετίζονται με την παροχή: α) τις ταχυδρομικές υπηρεσίες· β) άλλων υπηρεσιών πλην των ταχυδρομικών, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από φορέα ο οποίος παρέχει επίσης ταχυδρομικές υπηρεσίες.
6. Δραστηριότητες που συνδέονται με την εκμετάλλευση γεωγραφικής περιοχής με σκοπό: α) την εξόρυξη πετρελαίου ή αερίου· β) την αναζήτηση, ή την εξόρυξη άνθρακα ή άλλων στερεών καυσίμων.