Με τη γνωμάτευση (εξπρές) ιδιωτικού νομικού γραφείου, προσπαθεί η διοίκηση της ΡΑΕ να «ξεπεράσει» το πρόβλημα με το μη νόμιμο της εκλογής του προέδρου και του πρώτου αντιπροέδρου της, οι οποίοι δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη από το Νόμο πλειοψηφία της Επιτροπής της Βουλής .
Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ αποφάσισε να αναθέσει στη δικηγορική εταιρεία Φίλιππος Σπυρόπουλος τη σύνταξη γνωμοδότησης ως προς την εφαρμογή των όσων ορίζει ο Νόμος 4001 για την επιλογή των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Μάλιστα η παραγγελία προβλέπει ότι η γνωμάτευση πρέπει να παραδοθεί την 1η Μαρτίου, ενώ η απόφαση ελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 29 Φεβρουαρίου.
Αυτό που παρατηρούν σχετικά νομικοί κύκλοι, είναι ότι γνωμοδότηση για το θέμα θα μπορούσε να ζητηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως καθ΄ύλην αρμόδιο, και όχι από ιδιώτη συνταγματολόγο, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι το νόμιμο ή μη της τοποθέτησης του προέδρου και αντιπροέδρου της ΡΑΕ, πρωτίστως θα έπρεπε να απασχολήσει τον αρμόδιο υπουργό που εισηγήθηκε την τοποθέτηση των μελών της ΡΑΕ, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η τήρηση του Νόμου.
Τέλος σημειώνεται ότι το πρόβλημα νομιμότητας στην εκλογή του προέδρου και αντιπροέδρου της ΡΑΕ, επισήμανε με έγγραφό της η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο οποίο ανέφερε ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων, ενώ στην περίπτωσή τους, θετικά ψήφισαν οκτώ βουλευτές, αρνητικά επτά και παρών δύο.
Σημειώνεται δε ότι το άρθρο 39 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει σχετικά ότι «οι επιτροπές αποφασίζουν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του όλου αριθμού των μελών τους».