Το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας «αγριεύουν» καθώς κορυφώνεται ο πόλεμος με τους «μέσα» και τους «έξω». Κι αν στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει dead line για την κατάπαυση του πυρός (με τον Σταύρο Ψυχάρη από τον εκδοτικό χώρο και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι από τον πολιτικό), στην δεύτερη το ημερολόγιο δείχνει: 7 Μαρτίου.
Πρόκειται για την ημερομηνία-κλειδί των εξελίξεων, καθώς την επόμενη Δευτέρα συμπίπτουν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό και το Eurogroup για την «τύχη» της αξιολόγησης.
Εν όψει των δύο καθοριστικών διαδικασιών, ο πρωθυπουργός εντείνει τις επαφές οργανώνοντας την άμυνα (ή «την επίθεση»...) της κυβέρνησης.
Οπως αναμενόταν από το ρεπορτάζ, χθες επικοινώνησε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, με τον οποίον είχε ήδη μιλήσει προ ολίγων ημερών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεδομένου ότι «η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Λιού συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και – κυρίως – ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.
Παράλληλα, «υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση».
Οπως σημειώσαμε, είχε προηγηθεί επικοινωνία Τσακαλώτου-Λιου με ανάλογο περιεχόμενο (συν την παροχή στοιχείων από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών) εν όψει, τότε, της συνόδου G20 στη Σαγκάη.
«Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι ο κ. Λιου αποδέχθηκε τα στοιχεία καθώς παρενέβη στους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερουν Ντάισλεμπλουμ υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Σε μία τέτοια εξέλιξη, το ΔΝΤ είτε θα υπαναχωρήσει από τις σκληρές θέσεις του είτε θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος – με την δεύτερη εκδοχή να θεωρείται πιο πιθανή τόσο από κυβερνητικούς όσο και από ευρωπαϊκούς κύκλους.
Οπως σημείωνε το Euro2day.gr την Πέμπτη δε, τα μηνύματα για άμεσο κλείσιμο του ασφαλιστικού είναι θετικά και προέρχονται από την πλευρά του Βερολίνου. Για τον λόγο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο «διόρθωσε» την πρόταση για το ασφαλιστικό με τρόπο ώστε να μην υπάρξει περικοπή των μικρο-μεσαίων συντάξεων αλλά να μπει «κατώφλι» στις υψηλές. Το εάν αυτό θα είναι 2.000 ευρώ ή παρακάτων, θα αποσαφηνισθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πάμε για veto
Στο μεγάλο μέτωπο του προσφυγικού, η κυβέρνηση δεν περιμένει υπαναχώρηση από «τη Βιέννη και την παρέα των δυτικών Βαλκανίων», αντιθέτως εκτιμά ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά «με ελάχιστα διαλλείματα».
Προς το παρόν, κρατά ανοικτή την «κόντρα» με την Αυστρία, καθώς μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη, απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ομολόγου του Γιάννη Μουζάλα, Αυτριακής υπουργού Γιοχάνα Λάιτνερ, να επισκεφθεί την Αθήνα.
Εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αναμένεται (με ενδιαφέρον...) η υλοποίηση της «απειλής» της κυβέρνησης για veto στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να μην πάρει επίσημη μορφή η απόφαση της «διάσκεψης των δυτικών Βαλκανίων υπό την Βιέννη» για όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα φτάνουν στο αυστριακό έδαφος.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αυστριακό πρωθυπουργό (και «φίλο της Ελλάδας») Βέρνερ Φάιμαν θα φτάσουν, απλώς, στο μηδέν.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το προηγούμενο Σάββατο.
Τσίπρας: «Τι μου ζήτησε ο Ψυχάρης»
Οσο για τον εσωτερικό πόλεμο;
--- Από τη μια, το Μαξίμου απάντησε αστραπιαία σε δημοσίευμα του σημερινού ΒΗΜΑτος, σύμφωνα με το οποίο «ένας εκδότης και ένας πολιτικός είχαν συναντήσεις πριν από τις εκλογές» επειδή ο πολιτικός ήθελε στήριξη.
Δεδομένου ότι οι κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφορούν από το απόγευμα του Σαββάτου στην Ομόνοια, η απάντηση του Μαξίμου δόθηκε χθες το βράδυ... και με ονόματα: «Το δημοσίευμα φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA"...
Στην απάντηση (που δόθηκε όχι ως non paper αλλά ως επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου) τονίζεται με καυστικό τρόπο: «Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό", υπονοώντας τον πόλεμο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε την Τρίτη στον κ. Ψυχάρη για την υπόθεση του προσωπικού του τραπεζικού δανείου.
To θέμα προκάλεσε κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε 3+1 ερωτήματα με την κυβέρνηση να απαντά κατηγορώντας την ΝΔ ως συνήγορο της διαπλοκής.
Πυρ ομαδόν από το συνέδριο του Ποταμιού
* Από την άλλη, η «ενωμένη αντιπολίτευση», όπως αποκαλούν το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, προχώρησε σε νέα, δριμύτατη, επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την παρουσία των επικεφαλής (Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Σταύρου Θεοδωράκη) και παραγόντων (Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου) στο συνέδριο του Ποταμιού.
«Η επίθεση γίνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό και την αξιολόγηση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς-διαπλοκής και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων», είναι το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα.
Επί αυτών και... πολλών άλλων θα μιλήσει ο κ.Τσίπρας αύριο το βράδυ στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή «Ενικός»...