Μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει με επιτυχία μια σειρά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα μπορέσει η ευρωζώνη να προχωρήσει σε κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua, λίγο πριν την εκκίνηση των εργασιών του G20.
«Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να αντιμετωπίσει μια σειρά δημοσιονομικών ζητημάτων", σημείωσε.
Επίσης, τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συστήσει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Στη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες φτάνουν στο όριο των ενεργειών ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας, ζητώντας περισσότερες πρωτοβουλίες από τους πολιτικούς.
Παράλληλα, απέρριψε τη θέση που εξέφρασε λίγες μέρες πριν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για αύξηση των κρατικών δαπανών. "Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αρκετά περιορισμένα στην ευρωζώνη. Εχουμε βελτιώσει τα επίπεδα των ελλειμμάτων μας αλλά περιθώριο έχουν μόνο η Γερμανία και η Εσθονία".
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, για να αποφύγει μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον, δήλωσε την Παρασκευή από τους Δελφούς ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
"Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα, ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον", είπε ο Mοσκοβισί σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο φόρουμ των Δελφών.
Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα. "Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό", πρόσθεσε.
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ευθέως λόγο για την ανάγκη να ληφθούν «μέτρα για την ικανοποίηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος» και πρόσθεσε στο «καλάθι» των δράσεων τις «συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, που συνιστούν πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας» καθώς επίσης για τη φορολογία εισοδήματος και την ανεξάρτητη φοροεισπρακτική αρχή.
«Αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα», τόνισε και περιέγραψε το πλαίσιο: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος».