Με καθυστέρηση, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να καταβληθεί στους 280.000 συνταξιούχους του δημοσίου το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που βρίσκεται ήδη στο κόκκινο.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε ο τροποποιημένος ισολογισμός του ταμείου, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, και σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης "φωτογραφίζει" μειώσεις της τάξης του 32%.
Αναλυτικά, στο ταμείο αναζητούν ακόμη 12-13 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλουν το μέρισμα στους δικαιούχους του. Συγκεκριμένα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΠΥ εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο καταβολής του 1/3 της συνολικής παροχής, τελικά βρέθηκε λύση, καθώς διαπιστώθηκε ότι το δημόσιο οφείλει στο ταμείο χρήματα, λόγω καθυστέρησης επιστροφής φόρων. Μέχρι και χθες, όμως, δεν είχαν λυθεί τα νομικά προβλήματα που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές.
Στο υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμαστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων, που οδηγεί σε μειώσεις κατά 30% ή και 40%, όμως η διάταξη θα κατατεθεί μαζί με την επιδιωκόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα καθορίζει στο 4% του νέου βασικού μισθού τις εισφορές που θα πρέπει να αποδίδουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ κρατήσεις θα γίνονται και σε κάθε άλλη πρόσθετη αποδοχή (επιδόματα κ.ά.).
Αναλυτικά, η εγκύκλιος καθορίζει τα ποσοστά κρατήσεων με βάση τις αποδοχές του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως ισχύει από 1/1/2016. Μάλιστα, διευκρινίζεται πως υπάλληλοι για τους οποίους προκύπτει αύξηση μισθού, που θα διανεμηθεί σύμφωνα με τον νόμο σε 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις, η κράτηση 4% υπέρ ΜΤΠΥ θα γίνεται από φέτος στον συνολικό νέο ονομαστικό μισθό. Στην περίπτωση που οι νέες αποδοχές του υπαλλήλου περιλαμβάνουν εκτός από τον βασικό μισθό και άλλο είδος αποδοχών, τότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 1% και 4%.
Σε περιπτώσεις αργίας ή διαθεσιμότητας υπαλλήλου-μετόχου, οι κρατήσεις γίνονται κανονικά στο σύνολο των αποδοχών και όχι στις μειωμένες αποδοχές που δικαιούται.
Επίσης, σε περιπτώσεις άδειας άνευ αποδοχών πέραν του μηνός, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου-μετόχου να καταβάλλει μετά από αίτησή του τακτικές κρατήσεις για ολόκληρο το διάστημα ή μέρος αυτής, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.
Στα 67 η υποχρεωτική απόλυση από το Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθορίζεται στα 67 το όριο ηλικίας για την υποχρεωτική αποχώρηση των δημόσιων υπαλλήλων από την υπηρεσία τους. Με τον τρόπο αυτό παραμένουν στη δημόσια διοίκηση στελέχη που εντός της επόμενης διετίας θα βρίσκονταν μπροστά στο εξής παράδοξο: Ενώ δεν θα πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το δημόσιο, θα υποχρεούνταν σε αυτοδίκαιη απόλυση από αυτό. Και αυτό γιατί με το προ 3ου Μνημονίου θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον ασφαλίστηκαν πρώτη φορά στο Δημόσιο πριν τις 31/12/1982, ή με 35 συντάξιμα έτη και 58 ετών, εφόσον διέθεταν ασφάλιση πριν τις 31/12/1992.
Με τους Ν. 4336/2015 και 4337/2015 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά ως το 2022 στα 40 έτη ασφάλισης και 62 ετών, ή 67 ετών με λιγότερα των 40 ετών ασφάλιση. Συνεπώς, θα οδηγούνταν σε απόλυση, ασφαλισμένοι που δεν θα είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Πλέον, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιείται ο Υπαλληλικός Κώδικας και επιτρέπεται η παραμονή στην υπηρεσία μέχρι και τα 67 και όχι τα 65 που προβλεπόταν. Πρόκειται για το απώτατο ηλικιακό όριο παραμονής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, καθώς μετά την παρέλευσή του θα εκδίδεται πλέον η διαπιστωτική πράξη απόλυσης.
Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση του δημοσίου να λύσει την υπαλληλική σχέση λόγω ορίου ηλικίας δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του υπαλλήλου να παραιτηθεί από την Υπηρεσία νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, εφόσον θεμελιώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως αυτές προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.