Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή θεσμών θέλουν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση φέρονται να συνέκλιναν οι τρεις ηγέτες στη συνάντηση. «Κλειδί» η Τουρκία για ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό, τόνισαν Μέρκελ-Ολάντ.

Επιστροφή θεσμών θέλουν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ

Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν την πληροφορία ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση και φέρεται να είπαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι «μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Η Ελλάδα άσκησε σημαντική πίεση για το θέμα της δέσμευσης ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες σε ότι αφορά το κλείσιμο συνόρων έως τις αρχές Μαρτίου που θα συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο με την Τουρκία θέτοντας ακόμα και ζήτημα «βέτο» στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το Brexit, όπως έγινε γνωστό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v