Διακριτικά μεν, απολύτως σαφή ωστόσο ήταν τα μηνύματα των εκπροσώπων των ιταλικών ενεργειακών εταιρειών προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, κατά τις διμερείς συναντήσεις που έγιναν με αφορμή την έλευση στην Αθήνα του Ιταλού ΥΠΕΞ, Paolo Gentiloni.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το κλίμα στις συναντήσεις έδωσε πρωτίστως ο εκπρόσωπος της ιταλικής TERNA, της αντίστοιχης εταιρείας με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος εξηγώντας τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε η εταιρεία του να εξαγοράσει ποσοστό των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο Σκουρλέτη (κρατικός ΑΔΜΗΕ κατά 51% με πώληση του 20% σε επενδυτές και του 29% στο χρηματιστήριο) δεν τους συγκινεί.
Ηχηρή ήταν επίσης η απουσία εκπροσώπου από την ιταλική SNAM, την εταιρεία που ενδιαφερόταν να συμμετάσχει στην εξαγορά ποσοστού μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ώστε να μπορέσει το 49% να μεταβιβαστεί στην αζέρικη Socar.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το γεγονός αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι το όλο σχέδιο πώλησης του ΔΕΣΦΑ (49% στη Socar και το 17% σε ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως SNAM ή Fluxys) κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ναυάγιο, βοηθούσης της συγκυρίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου που έχουν περιορίσει τα έσοδα της Socar, αλλά και της εκκρεμότητας που υπάρχει με τον καθορισμό των τελών χρήσης δικτύου, τα οποία και αποτελούν τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ.
Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr ο εκπρόσωπος της TERNA, αναφερόμενος στην υπόθεση ΑΔΜΗΕ, υπενθύμισε καταρχήν ότι η εταιρεία του είχε επιλεγεί να συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, διαδικασία την οποία εν τέλει ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την εξαγορά ποσοστού μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι την είσοδο στον ΑΔΜΗΕ σε καμία περίπτωση δεν τη βλέπει ως μια παθητική επένδυση, από την οποία θα εισπράττει μερίσματα, αλλά τη συνδέει και με ενεργότερη συμμετοχή στο μάνατζμεντ της εταιρείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, στην παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε τόσο στα σχέδια των αγωγών (μίλησε ακόμη και για τον ρωσικό αγωγό, ο οποίος ως γνωστόν και ως σκέψη ακόμη δεν υφίσταται), όσο και στις προθέσεις της ΔΕΗ να διαμορφώσει κοινοπρακτικά σχήματα με ευρωπαϊκές εταιρείες για επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τον λιγνίτη (Μελίτη ΙΙ, ΑΗΣ Αμυνταίου).
Για το τελευταίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕH βρίσκεται σε επαφή με την ιταλική Edison, εκπρόσωποι της οποίας ήταν στις συναντήσεις, οι οποίοι ωστόσο θα συζητούσαν τη δημιουργία ενός portfolio μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για εκμετάλλευση από κοινού με τη ΔΕΗ, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικές μονάδες και όχι μόνο λιγνιτικές.