Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: «Χτενίζεται» η πρόταση για τους αγρότες

Τις ανακοινώσεις για τους αγρότες «χτενίζουν» στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ προετοιμάζονται και για μια σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Τρέχουν» για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και νέο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία.

Ασφαλιστικό: «Χτενίζεται» η πρόταση για τους αγρότες

Τα μέτωπα εντός και εκτός των τειχών επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση, αναφορικά με το ασφαλιστικό. Έτσι, επεξεργάζεται τις βελτιωτικές προτάσεις για τους αγρότες, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την έλευση των επικεφαλής των πιστωτών.

Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων σε σχέση με τα δύο αυτά θέματα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνεδρίαση, οι ανακοινώσεις με τις παραμετρικές αλλαγές που εξετάζονται για τους αγρότες θα γίνουν από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επανέλαβε ότι υπάρχει ανοικτό πεδίο βελτιώσεων καθώς γίνεται δυναμική διαπραγμάτευση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι ανακοινώσεις που αναμένονται θα αφορούν στους αγρότες, θα γίνουν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, εφόσον ξεκινήσει ο διάλογος με τους εκπροσώπους των μπλόκων. Πρόκειται για τη δημιουργία τριών διαφορετικών βαθμίδων ασφάλισης, μία από τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες, αποφασίζοντας παράλληλα και για το ύψος των μελλοντικών παροχών τους. Και αυτό γιατί οι χαμηλότερες εισφορές (πιθανότατα 12% και 14%) θα οδηγούν σε χαμηλότερες παροχές, τόσο αναφορικά με την Εθνική σύνταξη (230 και 268 ευρώ αντίστοιχα) όσο και με την ανταποδοτική σύνταξη.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτονόμησης του ΟΓΑ, πιθανότατα για μία μεταβατική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο της αυτονομίας του ΟΓΑ αναμένεται να βγει τελευταίο από την κυβερνητική φαρέτρα, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για το θέμα. Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο δημιουργίας ξεχωριστού ταμείου και για τους επιστήμονες, δηλώνοντας χθες χαρακτηριστικά: "Δεν μπορώ να φανταστώ από πού βγαίνουν αυτά τα σενάρια".

Η άφιξη των δανειστών

Σε επίπεδο συζητήσεων με τους θεσμούς, όλοι προετοιμάζονται για μια δύσκολη περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων, εφόσον το κουαρτέτο των δανειστών έρθει στην Αθήνα. Στο υπουργείου Εργασίας τούς περιμένουν εντός της επόμενης εβδομάδας, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν "κλείσει" όλα τα δευτερεύοντα θέματα για τα οποία οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών είχαν επισημάνει τις ενστάσεις τους. Πλέον, μένουν ανοικτά όλα τα κεφαλαιώδη και σημαντικά θέματα, όπως η Εθνική Σύνταξη (σε ποιους, πότε και πόση θα δίνεται), τα ποσοστά αναπλήρωσης, η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, η τύχη των επικουρικών καθώς και η μείωση του ανώτατου πλαφόν στις κύριες συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα του υπουργείου Εργασίας που έχουν να κάνουν με την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2017 αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επανέλαβε ότι η μνημονιακή υποχρέωση για εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές του επόμενου έτους θα υλοποιηθεί, ενώ αναφερόμενη στο ασφαλιστικό επανέλαβε ότι υπάρχει ανοικτό πεδίο βελτιώσεων.

Παράλληλα, και σε συνέχεια προηγούμενης συνεδρίασης στην οποία είχε αποφασιστεί η συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, συζητήθηκαν οι αναγκαίες νομοπαρασκευαστικές εργασίες της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) αλλά και η δημιουργία ενός ευνοϊκού συστήματος χρηματοδότησης μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με τη δημιουργία νέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v