ΑΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ηλιοθερμικών μονάδων σε νησιά

Υπεγράφη η αναμενόμενη εδώ και καιρό απόφαση που εγκρίνει τις συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικές μονάδες των νησιών. Τι προβλέπεται για τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Ενδιαφέρον από τρεις επιχειρήσεις.

ΑΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ηλιοθερμικών μονάδων σε νησιά

Ανοίγει ο δρόμος για κατασκευή ηλιοθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεμένα νησιά της χώρας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται ο τύπος και το περιεχόμενο των συμβάσεων πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν αυτοί οι σταθμοί.

Η ηλιοθερμία είναι τεχνολογία, η οποία παρότι ευνοείται από το ισχύον καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, παρότι έχουν εκδοθεί αρκετές άδειες.

Ειδικότερα, για τα μη διασυνδεμένα νησιά, το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς ενδιαφέρονται τρεις εταιρείες για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ισχύος 40-50 μεγαβάτ η καθεμία.

Η μη προώθηση παρόμοιων επενδύσεων τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την αδυναμία εξασφάλισης των αναγκαίων μεγάλων εκτάσεων γης για την τοποθέτηση των κατόπτρων. Επίσης περιοριστικοί όροι ως προς τη συμπληρωματική χρήση συμβατικών καυσίμων, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, καθιστούσαν τις επενδύσεις μη αποδοτικές.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση που υπεγράφη για τις ηλιοθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, αντισυμβαλλόμενος του επενδυτή θα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστής των συγκεκριμένων ηλεκτρικών συστημάτων.

Οι μονάδες αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία των κατανεμόμενων μερικώς ελεγχόμενων μονάδων παραγωγής, οι οποίες υποβάλλουν ωριαίο πρόγραμμα παραγωγής. Για την κατάρτιση της Δήλωσης Παραγωγής, ο παραγωγός θα λαμβάνει υπόψη τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα στα συστήματα αποθήκευσης του Ηλιοθερμικού Σταθμού και την πρόβλεψη της διαθέσιμης προς εκμετάλλευση ηλιακής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Η χρήση βοηθητικών καυσίμων επιτρέπεται, αρκεί η ενέργεια που θα παράγεται από άλλα καύσιμα να μην υπερβαίνει το 15% αν πρόκειται για συμβατικά (ντίζελ, μαζούτ κ.λπ.), ή το 20% αν πρόκειται για βιοκαύσιμο (βιοντίζελ).

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 25 χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v