Πρωτόγνωρη πτώση προκρατήσεων 36% για τη φετινή τουριστική περίοδο καταγράφει η Κως, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Euro2day.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβύνου.
Το πλήγμα είναι βαρύ για το νησί, που αποτελεί τον τέταρτο σημαντικότερο τουριστικό προορισμό της χώρας, καθώς διαθέτει 270 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 48.000 κλινών (το 65%, πέντε και τεσσάρων αστέρων) και υποδέχεται κάθε χρόνο 1,5 εκατ. ξένους επισκέπτες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ξενοδόχων, ο επικοινωνιακός χειρισμός της δημιουργίας κέντρου καταγραφής μεταναστών στο νησί δεν ήταν ο καλύτερος. Πολύ περισσότερο, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr, καθώς ο όρος «hot spot» είναι αρνητικά φορτισμένος.
Η κατάσταση, ωστόσο, μπορεί να αναστραφεί σύμφωνα με την Κ. Σβύνου. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις και θα διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του κέντρου καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.
Τα μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για την τουριστική κίνηση στην Κω το φετινό καλοκαίρι θα κριθεί στα τέλη Απριλίου. Τότε έχει προγραμματιστεί η άφιξη των πρώτων πτήσεων τσάρτερ από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (πιθανότατα την Αγγλία).
Πολλά για τη φετινή χρονιά φαίνεται πως θα κριθούν απ' όσα θα μεταφέρουν στο εξωτερικό οι πρώτοι ξένοι τουρίστες σχετικά με τις εικόνες που αντίκρισαν.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Κ. Σβύνου θεωρεί πιθανό να καταγραφεί στη συνέχεια ένα «μπουμ» κρατήσεων, ως αποτέλεσμα της θετικής εικόνας που θα μεταφερθεί εκτός Ελλάδας για το νησί.
Οι τουρ οπερέιτορ, από την πλευρά τους, φέρονται να εκφράζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν το νησί. Αρκεί, όπως ζητούν, οι αρμόδιες αρχές να διαχειριστούν αποτελεσματικά την παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Επί της ουσίας, ζητούν να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν μακριά από τους ξένους τουρίστες και, κατά το δυνατόν, αθέατοι από αυτούς.
Η Κ. Σβύνου απορρίπτει τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στους κατοίκους της Κω. «Μας αδικεί κατάφωρα η εικόνα του ξενοφοβικού ή ρατσιστή. Εμείς ήμασταν εκείνοι που προσπαθήσαμε να καλύψουμε την απουσία της Πολιτείας πέρυσι, διευκολύνοντας όσο μπορούσαμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνταν. Θυμίζω ότι η Ένωση Ξενοδόχων διένειμε πέρυσι 700 μερίδες φαγητού την ημέρα. Και ήμασταν εμείς που ζητούσαμε εξ αρχής να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο κέντρο καταγραφής. Όμως η όλη διαδικασία καθυστέρησε πολύ».
Αναφερόμενη στις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Κω για τη δημιουργία κέντρου καταγραφής στο νησί ξεκαθαρίζει πως ευθύνες έχουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές του νησιού.
«Έχει χαθεί η επικοινωνία. Κι όλα ξεκινούν από τις ασάφειες σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής και το γεγονός ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι οι μετανάστες δεν θα παραμείνουν στο νησί για μεγαλύτερο διάστημα απ' όσο αρχικά λέγεται. Η τοπική αυτοδιοίκηση, πάντως, έχει μεγάλη ευθύνη για τους χειρισμούς που έγιναν».
Η Κ. Σβύνου, τέλος, εκφράζει την απορία της γιατί δεν δημιουργείται ένας ασφαλής για τους μετανάστες και απόλυτα ελεγχόμενος χερσαίος δίαυλος, ωθώντας τους να διακινδυνεύουν το πέρασμά τους στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται και τα προβλήματα που δημιουργεί.