«Συζητήσαμε την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και καλύφθηκε πολύ έδαφος. Ωστόσο χρειάζεται δουλειά σε αρκετά επίπεδα προκειμένου να φτάσουμε σε staff level agreement», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση στο Eurogroup. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν συζητήθηκε θέμα πολιτικοποίησης του Δημοσίου Τομέα. Μια συζήτηση για αυτό έγινε στο προηγούμενο Eurogroup με αφορμή τις τράπεζες. Σημείωσε ωστόσο ότι η «απολιτικοποίηση» είναι σημαντική για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές.
Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για αυτό αλλά γίνεται πρόοδος. Διορίστηκε νέος ΓΓΔΕ και ετοιμάζεται η αλλαγή στην ΕΛΣΤΑΤ. Δεν λύθηκαν όλα τα θέματα αλλά υπάρχει πρόοδος που καλύπτει και το θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Μοσκοβισί: Μπορούμε ως το Πάσχα
Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε την μεγάλη αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Αν κρατήσουμε το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξει ανάκαμψη το β’ εξάμηνο, επισήμανε.
«Εγινε καλή πρόοδος και συνεχίζεται εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί που έκανε λόγο για δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σε «λίγες εβδομάδες».
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται τώρα είναι πολύ δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά, αλλά είναι αναγκαίες. Δεν θα γίνουν ευκολότερες αν καθυστερήσουμε, τόνισε. Όπως είπε οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να δουλέψουν για γρήγορη ολοκλήρωση και «εμείς θα δουλέψουμε όσο σκληρά απαιτείται για να προχωρήσουμε».
Το κλίμα είναι θετικό, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι χρειάζεται να δούμε το δημοσιονομικό κενό και πώς θα το καλύψουμε. «Τα τεχνικά κλιμάκια δουλεύουν σε αυτό προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη πληροφόρηση για να επιστρέψουν οι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης». Όπως είπε εξ αρχής ξέραμε ότι θα υπάρξουν στάδια στη διαπραγμάτευση και ότι έγινε ήδη όση πρόοδος είναι δυνατόν να γίνει.
«Θέλουμε να τελειώσουμε πριν το Πάσχα», τόνισε όταν τέθηκε το σχετικό ερώτημα. Όταν ρωτήθηκε ποιο από τα δυο απάντησε ότι δεν είναι καλός στα θρησκευτικά αλλά γενικά προτιμά να μιλά για τα ισχύοντα στις Βρυξέλλες (σ.σ. το καθολικό Πάσχα είναι 27 Μαρτίου και το Ορθόδοξο την 1η Μαϊου).
Ρέγκλινκ: Βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα
Βλέπουμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα και καλή πρόοδο αλλά ταυτόχρονα αρκετή δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα, είπε ο επικεφαλής του ESM και σημείωσε ότι ήδη έχουν διατεθεί 21,4 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα.
Βλέπουμε θετικά μηνύματα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης και καλύτερα έσοδα από τις προβλέψεις, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη ρευστότητα σημείωσε δυο σημαντικά στοιχεία: τα καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα αλλά και τα σημαντικά υψηλότερα κέρδη από την Τράπεζα της Ελλάδας που θα λάβει ο προϋπολογισμός. Αυτό διευκολύνει βραχυπρόθεσμα, συμπλήρωσε.
H ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup συζήτησε την κατάσταση της τρέχουσας πρώτης αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την επίσκεψη των αρχηγών της αποστολής των θεσμών της Ε.Ε. στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τους απεσταλμένους των θεσμών να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργία και να εργαστούν προς μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία καλύπτει ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η δημοσιονομική στρατηγική και η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Η ευρωπαϊκή οικονομία και η… διαφάνεια
Το Eurogroup συζήτησε την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το βάρος και της μεταβλητότητας που υπάρχει στις διεθνείς αγορές. Ο Γερούν Ντάισελμπουμ επεσήμανε ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα ισχυρότερη, όπως και οι τράπεζες και ότι οι κίνδυνοι τώρα προέρχονται από το εξωτερικό.
Αναφορικά με τα προβλήματα στις τράπεζες και τις πιέσεις στις μετοχές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να τιμολογούνται τα νέα δεδομένα μετά τις αλλαγές στην τραπεζική ένωση, όπως το bail in και ξεκαθάρισε ότι γι' αυτό θέλει να προχωρήσουν όσα αποφασίστηκαν.
Στο Eurogroup συζητήθηκε το θέμα της μεγαλύτερης διαφάνειας και συμφωνήθηκε να δημοσιοποιείται πληρέστερο κείμενο με την ατζέντα πριν τις συναντήσεις αλλά και τα συμπεράσματα εκ των υστέρων. Παράλληλα θα δημοσιοποιούνται και ορισμένα έγγραφα.
Δέσμευσης Πορτογαλία για επιπρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Πορτογαλία η οποία παρακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η Πορτογαλία υποσχέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσει αν χρειαστεί για να κρατήσει τον προϋπολογισμό εντός των δημοσιονομικών κανονισμών της Ε.Ε., δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Το Eurogroup καλωσορίζει τις δεσμεύσεις των πορτογαλικών αρχών να ξεκινήσουν από τώρα την προετοιμασία επιπρόσθετων μέτρων που θα εφαρμοστούν όταν χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» σημείωσε στην συνέντευξη τύπου ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2016 διατρέχει τον κίνδυνο να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ε.Ε. και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν με την εκτίμηση αυτή.
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Πορτογαλία:
Σήμερα το Eurogroup συζήτηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας, που κατατέθηκε στις 22 Ιανουαρίου, επί τη βάση της γνώμης της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Λαμβάνουμε υπόψη ότι σύμφωνα με την γνώμη της Κομισιόν, το προσχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας αρχικά προέβλεπα μια μεγάλη απόκλιση από το απαιτούμενο μονοπάτι προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την δέσμη των επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσαν δημόσια οι πορτογαλικές αρχές στις 5 Φεβρουαρίου 2016 μετά από εποικοδομητικές επαφές με την Κομισιόν. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την γνώμη της Κομισιόν, η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική προσπάθεια της Πορτογαλίας το 2016, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, βρίσκεται μεταξύ του 0,1% και του 0,2% του ΑΕΠ, που σημαίνει μια διαφορά κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ που απαιτείται για την πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Κομισιόν της 14ης Ιουλίου του 2015.
Αναγνωρίζουμε ότι κατά συνέπεια, το προσχέδιο που υπέβαλε η Πορτογαλία βρέθηκε ότι δεν ήταν σε ιδιαίτερα σοβαρή δυσαρμονία με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεν ζήτηθηκε νέο προσχέδιο από την Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, το Eurogroup συμφωνία με την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι ακόμα και αν ληφθούν υπόψη αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα, ο προϋπολογισμός συνεχίζει να διατρέχει κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου. Ειδικότερα σημειώνουμε πως το μακροοικονομικό σενάριο για το 2016 στο προσχέδιο είναι πολύ πιο αισιόδοξο με την φθινοπωρινή πρόβλεψη της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει τις δεσμεύσεις των πορτογαλικών αρχών να προετοιμάσουν επιπρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν όταν χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το Eurogroup σκοπεύει να επιστρέψει στην εφαρμογή των σημερινών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας επί τη βάση των στοιχείων της Eurostast για το 2015, το πρόγραμμα σταθερότητας της Πορτογαλίς και την ανοιξιάτικη πρόβλεψη της Κομισιόν.