Πολεμικό ανακοινωθέν θυμίζει η ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο 48ωρο, καθώς:
--- Μέχρι το μεσημέρι "περνά" από τη Βουλή τροπολογία για την κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, ενώ το βράδυ φέρνει προς ψήφιση την έτερη επίμαχη νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
--- Από το μεσημέρι θα αρχίσει η σταδιακή "κάθοδος" στην Αθήνα των αγροτών, με τρακτέρ ή άνευ, με σκοπό τη στρατοπέδευση στην πλατεία Συντάγματος από αύριο για το συλλαλητήριο του Σαββάτου.
--- Μπαίνει στην τελική ευθεία η απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, καθώς η κυβέρνηση (δια του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου) συμφώνησε και επισήμως χθες, "υπό την προϋπόθεση πως ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα θα ηγούνται της επιχείρησης".
"Ολα στο τραπέζι", αναφέρει κυβερνητική πηγή, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες ώρες καθοριστικές όχι για την "τύχη" της κυβέρνησης αλλά για τα μηνύματα που θα εκπέμψει "και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει".
Αναλυτικά:
Τέσσερις πανελλαδικές άδειες - μηδέν θεματικές;
Το βράδυ θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Η τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες και το βράδυ και ορίζει -όπως αναμενόταν- την έκδοση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Αντιθέτως, δεν ορίζεται αριθμός θεματικών σταθμών (σ.σ. π.χ. αθλητικών ή μουσικών), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πλην των τεσσάρων πανελλαδικών, θα δοθούν άδειες, σε ύστερη φάση, μόνο σε σταθμούς τοπικής εμβέλειας "και τέλος".
Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τις περιορισμένες δυνατότητες της εγχώριας διαφημιστικής "πίτας" ("περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν με το καλημέρα'πρόβλημα βιωσιμότητας") και παραπέμπουν στη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς φέρεται να πρόσθεσε, μιλώντας με βουλευτές, ότι τον μικρό αριθμό αδειών τον ζητούν και τραπεζικοί κύκλοι καθώς οι υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί "επέζησαν" τα προηγούμενα χρόνια με υπέρογκα τραπεζικά δάνεια -τα οποία, σύμφωνα με άλλους κύκλους, "τείνουν να γίνουν αγύριστα".
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τιμή εκκίνησης για τις άδειες θα "κατέβει" στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η αρχική τιμή των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα υψηλή.
Παραμένει πάντως προαπαιτούμενο (για την έκδοση αδείας) ο αριθμός των 400 εργαζομένων ανά σταθμό "τουλάχιστον", με τον κ. Παππά να μην αποκλείει την αύξηση του αριθμού στους 500 εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση, με την εν λόγω τροπολογία, καλεί τη Βουλή να αποφασίσει "άπαξ" για τον αριθμό των αδειών καθώς η αντιπολίτευση (κυρίως η αξιωματική) δεν συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο θα είχε αυτή την ευθύνη. (Η επισήμανση περί "άπαξ" σημαίνει ότι στο μέλλον η διαδικασία θα γίνεται από το ΕΣΡ, το οποίο "κάποια στιγμή θα συγκροτηθεί").
"Η υπομονή εξαντλήθηκε"
Τόσο ο κ. Παππάς όσο και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη Νοεμβρίου την αντιπολίτευση ότι θα αντιμετωπίσουν το "όχι" της με νομοθετική ρύθμιση, αφού θα είχαν εξαντλήσει τα περιθώρια για ανάδειξη ΕΣΡ.
Ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε "θεσμική εκτροπή" αυτή την άρνηση και με τη φράση "η υπομονή εξαντλήθηκε" ανακοίνωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την τροπολογία, επιμένοντας ότι, βάσει Συντάγματος, μόνο το ΕΣΡ μπορεί να δρομολογήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.
Η κυβέρνηση επιμένει για τη συνταγματικότητα παραπέμποντας στο άρθρο 15 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους».
Στο Δημόσιο το Μέγαρο Μουσικής
Την τροπολογία "για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου Μουσικής" κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Σύμφωνα μ' αυτήν, το ελληνικό Δημόσιο καθίσταται ιδιοκτήτης του Μεγάρου Μουσικής καθώς και των οφειλών του. Σε αντιστάθμισμα, το 11μελές ΔΣ του Μεγάρου θα ορίζεται πλέον από το Δημόσιο, δηλαδή, έξι μέλη του από τον υπουργό Πολιτισμού και δύο μέλη από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ τρία μέλη θα υποδεικνύονται από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής.
Το σκεπτικό αναφέρεται από κυβερνητικά στελέχη ως προφανές: το Μέγαρο Μουσικής αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει το κόστος λειτουργίας του και την αποπληρωμή των δανείων, οπότε "ή θα παραμείνει στη σημερινή ιδιοκτησία του και θα κλείσει, ή θα περάσει στο Δημόσιο".
Επελέγη το δεύτερο.
«Ρήγμα» στα μπλόκα;
Στο... αγροτικό μέτωπο, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα. Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος του ζήτησε χθες να επιτραπεί να φτάσουν 100-150 τρακτέρ έξω από τη Βουλή «για συμβολικούς λόγους».
Σημαντικό, ωστόσο, θεωρείται από το Μαξίμου το αίτημα πολλών αγροτικών συλλόγων («άνω των 60») να συναντηθούν εκπρόσωποί τους με τον κ. Τσίπρα.
Σχετικές επιστολές έφτασαν χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει μετά το Σάββατο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών δε, ο κ. Τσίπρας δεν ανακοίνωσε χθες τις βελτιώσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών, εμμένοντας στη θέση: «θα τα πούμε στο τραπέζι του διαλόγου».
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «ρήγμα στα μπλόκα» καθώς «τα Τέμπη» κλίνουν υπέρ του διαλόγου με τον πρωθυπουργό, ενώ μόνο «η Νίκαια» θέτει ως προϋπόθεση την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Σ' αυτό το «ρήγμα» αποδίδουν τη σπουδή του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να υιοθετήσει το αίτημα «απόσυρση του σχεδίου και διάλογος από την αρχή», σε μία προσπάθεια «να μην εκτονωθεί η αγροτική κινητοποίηση».
«Ναι» στην ανάμιξη του ΝΑΤΟ, εάν...
Οσο για το μείζον θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπση των προσφυγικών ροών;
Ο υπουργός Αμυνας (και κυβερνητικός εταίρος) Πάνος Καμμένος έδωσε και επισήμως την καταφατική απάντηση στις Βρυξέλλες. Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση δέχεται την ανάμιξη της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα ηγούνται της επιχείρησης.
Διευκρίνισε μάλιστα πως εάν χρησιμοποιηθούν ΝΑΤΟϊκά πλοία, τα ελληνικά σκάφη θα παραμένουν στα ελληνικά ύδατα και τα τουρκικά στα τουρκικά.
Κατά τον ίδιο, οι διασωθέντες πρόσφυγες από τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη, καθώς αφενός οι ροές θα περιορίζονται στην Τουρκία και, αφετέρου, θα σταματήσουν οι απειλές για έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.