Θέμα χρόνου θα πρέπει πλέον να θεωρείται η κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα αλλάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών καθώς Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και κυβέρνηση, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, συγκλίνουν στην ανάγκη άμεσων ενεργειών.
Όπως έγραψε το Euro2day.gr, o Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αντιλαμβάνεται ότι το υφιστάμενο αυστηρό πλαίσιο, που θέτει ο νόμος 4340 /2015, οδηγεί, εφόσον εφαρμοσθεί κατά γράμμα, σε σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών, αλλά και σε δυσκολία ανεύρεσης προσώπων που θα καλύψουν τις κενές θέσεις.
Ολα αυτά σε μια περίοδο που οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν σειρά σημαντικών ενεργειών όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση, η οποία κατά την ψήφιση του νόμου είχε επιφέρει βελτιώσεις που αναιρέθηκαν εν συνεχεία κατ' απαίτηση των θεσμών.
Τότε, όπως και τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει την αναίρεση απαγορεύσεων, που αν εφαρμοσθούν, οδηγούν στην απομάκρυνση στελεχών (σ.σ. όπως η κα Λούκα Κατσέλη από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής και της ΕΕΤ), και ηπιότερα προσόντα προϋπηρεσίας για τα υποψήφια νέα μέλη των Δ.Σ.
Σημειώνεται ότι ο νόμος, πριν τροποποιηθεί με το πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε ότι απαλλάσσονται από την αξιολόγηση τα μέλη των Δ.Σ. για τα οποία έχουν εκδοθεί εποπτικές εγκρίσεις από τον SSM.
Το θέμα των τροποποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντ. Νουί με την κυβέρνηση και τις αρχές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, το διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου.
Η επικεφαλής του SSM επισκέπτεται την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των αναθεωρημένων πλάνων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, με έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη μείωση της υψηλής εξάρτησης από τον ELA.
Σημειώνεται ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν για άμεσες αποφάσεις, καθώς εκκρεμεί η πρόσληψη νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς και η ανάθεση από το ΤΧΣ σε ανεξάρτητο σύμβουλο της αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.
Προκειμένου να υπάρχει επαρκής προεργασία ενόψει της επίσκεψης Ντ. Νουί, οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, όπου και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ο κύκλος των επαφών ξεκίνησε χθες με την επίσκεψη της διοίκησης της Alpha Bank και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις
Με βάση τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων, το κριτήριο προϋπηρεσίας 10 ετών να μειωθεί, χωρίς να είναι βέβαιο αν απαλειφθεί ταυτόχρονα και το κριτήριο εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις.
Πιθανόν είναι να διευρυνθεί το πεδίο για τα μη εκτελεστικά μέλη. Να μην απαιτείται δηλαδή προϋπηρεσία τριών ετών ως μέλος Δ.Σ. σε τράπεζα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά να επιτρέπεται και θητεία σε Δ.Σ. άλλων επιχειρήσεων.
Δύσκολο θέμα είναι η τροποποίηση της ρύθμισης που δεν επιτρέπει να γίνουν μέλη Δ.Σ. τραπεζών πρόσωπα που έχουν διατελέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις ή είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων.
Τέλος, αλλαγές αναμένονται στη διάταξη που προβλέπει ότι τα ανεξάρτητα μέλη πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.