Μπαράζ επενδύσεων από τις μεταλλουργικές

Συγκράτηση των διεθνών τιμών στα βασικά μέταλλα κατά τη διάρκεια του 2007 τουλάχιστον στα επίπεδα του 2006 βλέπουν οι αναλυτές παγκοσμίως, γεγονός που συνυπολογίζουν ήδη οι μεταλλουργικές εταιρείες στην εγχώρια αγορά. Το τρέχον έτος οι συνολικές επενδύσεις των μεταλλουργικών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Μπαράζ επενδύσεων από τις μεταλλουργικές
της Πέννυς Κούτρα

Συγκράτηση των διεθνών τιμών στα βασικά μέταλλα κατά τη διάρκεια του 2007 τουλάχιστον στα επίπεδα του 2006 βλέπουν οι αναλυτές παγκοσμίως, γεγονός που συνυπολογίζουν ήδη οι μεταλλουργικές εταιρείες στην εγχώρια αγορά, παρά το ότι οι πρώτες ενδείξεις του έτους δεν υποδεικνύουν δραστική πτώση τους.

Ύστερα από ένα εξαιρετικά ευνοϊκό 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου τόσο τo ράλι των τιμών σε βασικά μέταλλα (χάλυβας, χαλκός και αλουμίνιο) όσο και η διαρκής αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πριμοδότησαν τη δραστηριότητα των εγχώριων επιχειρήσεων με υψηλά περιθώρια κέρδους και αύξηση των πωλήσεων, η φετινή χρονιά στρέφει το ενδιαφέρον, πέραν των βασικών αυτών παραμέτρων, στην τοποθέτηση κάθε βιομηχανίας στις επενδύσεις της σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και σε παραγωγική δυναμικότητα, καθώς και στη διείσδυση που θα επιτύχει στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εγχώριες μεταλλουργικές επιχειρήσεις σπεύδουν να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα τους, έπειτα από περίοδο αναδιαρθρώσεων, με επέκταση στη διεθνή αγορά και ειδικότερα στη ΝΑ. Ευρώπη και μέσω της ενδυνάμωσης της παρουσίας τους στην αγορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μπαράζ επενδύσεων

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι σημαντικές επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας. Το 2007 οι συνολικές επενδύσεις των μεταλλουργικών επιχειρήσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον κλάδο από τους ισχυρότερους της ελληνικής βιομηχανίας.

* Η Σιδενόρ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ προχωρά σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας και στην παραγωγική μονάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη και θα ολοκληρωθούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Πιο συγκεκριμένα, στη μονάδα της Σιδενόρ στη Θεσσαλονίκη θα τοποθετηθεί νέος κλίβανος αναθέρμανσης και θα αναβαθμιστούν οι γραμμές έλασης στο ελασματουργείο, με στόχο την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας σε τελικά προϊόντα χάλυβα, κυρίως σιδήρου μπετόν, από 600 χιλ. σε 800 χιλ. τόνους. Αντίστοιχη αναβάθμιση μελετάται και για το ελασματουργείο της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας.

* Αντίστοιχα, βελτίωση μεγεθών μετά τις μεγάλες παραγωγικές της επενδύσεις αναμένει και η ΧΑΛΚΟΡ, η οποία στοχεύει στην αύξηση του ρυθμού απασχόλησης των μονάδων της, στη συνακόλουθη αύξηση πωλήσεων αλλά και στην περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους της.

Αναλυτικότερα, o όμιλος ΧΑΛΚΟΡ, o οποίος ελέγχει 9 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, δαπάνησε περίπου 227 εκατ. ευρώ το διάστημα 2000 - 2006, στοχεύοντας κατ’ αρχάς στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και στην αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας.

Ήδη, η μονάδα των Οινοφύτων είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θεωρείται μία από τις αποτελεσματικότερες μονάδες επεξεργασίας χαλκού, με το χαμηλότερο κόστος στην περιοχή. Η εταιρεία υπολογίζει ότι στο προσεχές διάστημα οι επενδυτικές δαπάνες θα περιοριστούν σε 15 εκατ. ευρώ ανά έτος και θα αφορούν κυρίως στην επέκταση και ανάπτυξη της προϊοντικής γκάμας της.

Σημειώνεται πως το 2006 το μικτό περιθώριο του ομίλου ΧΑΛΚΟΡ βελτιώθηκε στο 9,5% από 8,6% το 2005, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους σχεδόν εξαπλασιάστηκε καθώς διαμορφώθηκε στο 2,9% από 0,5% το 2005.

* Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 28 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της αλλά και σε συνεργασίες με στόχο την επέκταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, δρομολογεί η ΕΛΒΑΛ.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις αφορούν στη μείωση του κύκλου παραγωγής και δευτερευόντως στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας. Εξάλλου, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο από το 2001 έως και το 2006 απορρόφησε κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διοίκησή της εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή σε όγκους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της περυσινής χρονιάς (περίπου σε 194 χιλ. τόνους), με όλες τις μονάδες της σε πλήρη παραγωγική ισχύ. Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του 2007, η διοίκησή της υπογραμμίζει ότι η άνοδος των πρώτων υλών ασκεί πίεση στα περιθώρια κέρδους, η οποία προς το παρόν αντισταθμίζεται μερικώς από τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε χαμηλά επίπεδα, ενώ καλύπτεται από την άνοδο των τιμών κατεργασίας για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πέραν των αμυντικών τακτικών και των επενδύσεων για τη βελτίωση της παραγωγής της, η ΕΛΒΑΛ ενεργοποιεί και τις διεθνείς δραστηριότητές της.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εξάγει περίπου τα τρία τέταρτα της παραγωγής της (το 78,4% το 2006), εκ των οποίων το 6% κατευθύνεται στις αγορές της Μέσης Ανατολής και κυρίως στη Σαουδική Αραβία. Έτσι, ξεκινά η υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τον ιαπωνικό όμιλο Furukawa Sky με σκοπό την προώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά μιας σειράς από νέα προϊόντα αλουμινίου, τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εναλλακτών θερμότητας αυτοκινήτων. Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχουν η ΕΛΒΑΛ και η Furukawa Sky με ποσοστό 50% η κάθε μία.

Τα νέα προϊόντα θα κατασκευάζονται στην ΕΛΒΑΛ με μεταφορά τεχνογνωσίας, για την οποία υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της ΕΛΒΑΛ και της Furukawa Sky, και θα προωθούνται μέσω της εμπορικής εταιρείας σε κατασκευαστές ψυγείων και κλιματιστικών μηχανημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Η μεταφορά της τεχνολογίας και η πιστοποίηση της παραγωγής αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2007 και η διάθεση των νέων προϊόντων θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Παράλληλα, η ΕΛΒΑΛ προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση εργοστασίου έλασης αλουμινίου, με ελάχιστη παραγωγική δυναμικότητα 350.000 τόνων ετησίως, με τις εταιρείες Mubadala PJSC του Άμπου Ντάμπι και Ahmad H. Algosaibi & Bros. της Σαουδικής Αραβίας. Το εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στη βιομηχανική ζώνη του λιμένα Khalifa του Άμπου Ντάμπι.

Tα συμβαλλόμενα μέρη έχουν ήδη συστήσει ομάδα εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών τους, η οποία θα συντονίσει την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας. Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης σκοπιμότητας και την υπογραφή των τελικών συμφωνιών, τα συμβαλλόμενα μέρη θα υλοποιήσουν την επένδυση.

* Οφέλη από τις θυγατρικές στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία περιμένει από το 2007 και μετά η ΣΙΔΜΑ, καθώς στις συγκεκριμένες αγορές αναμένεται έως τα τέλη του 2007 να ξεκινήσει η μεταποιητική δραστηριότητά της. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το 2008 οι δύο θυγατρικές αναμένεται να αποφέρουν πωλήσεις έως 35 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 αυτές πιθανότατα θα φτάσουν στα 50 - 55 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πέραν των επενδύσεων στα Βαλκάνια, η εταιρεία προωθεί τη νέα επένδυση στα Οινόφυτα, όπου θα υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα με ορίζοντα λειτουργίας τον Ιούνιο του 2007.

* Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ποσού 14,7 εκατ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή και η εταιρεία Καλπίνης - Σίμος, το οποίο επιδοτείται κατά 35% από τον αναπτυξιακό νόμο και έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι επενδύσεις θα βελτιώσουν τη θέση της στον κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων, αυξάνοντας την ποικιλία των προϊόντων της και εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση κτιριακών και ειδικών εγκαταστάσεων ποσού 4,94 εκατ. ευρώ, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας χαλυβουργικών προϊόντων 5,94 εκατ. ευρώ, τεχνικό εξοπλισμό 2,32 εκατ. ευρώ, νέα μεταφορικά μέσα 740 χιλ. ευρώ, δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης εξοπλισμού 410 χιλ. ευρώ και συστήματα αυτοματοποίησης - μηχανογράφησης κ.ά. ποσού 350 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση θυγατρικής στη Βουλγαρία, η οποία αναζητά χώρους για την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v