Την ανάγκη να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να αναστραφεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και τη χώρα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, απευθυνόμενος σε περισσότερους από 250 επιχειρηματίες οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του ΕΒΕΘ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος «δεν είναι οριζόντιος, ούτε γενικής χρήσης», τονίζοντας ότι στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, δίνοντας παράλληλα κίνητρα για επενδύσεις στην περιφέρεια. Σημείωσε ακόμη ότι το προσχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με στόχο την ψήφισή του στα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, ο νέος νόμος εστιάζει -κατά προτεραιότητα- σε δύο κλάδους, τον αγροδιατροφικό και τον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, προβλέποντας εννέα διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων. Ωστόσο δίνει ισχυρά κίνητρα στους επιχειρηματίες, ώστε να επιλέξουν τη φοροαπαλλαγή αντί της επιδότησης σε χρήμα.
Ειδικότερα, το προσχέδιο του νέου νόμου προβλέπει τις εξής κατηγορίες ενισχύσεων:
1. Φορολογική απαλλαγή επί των προ φόρων κερδών για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
2. Επιχορήγηση για την κάλυψη επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης.
3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως επτά χρόνια, με την κάλυψη από το δημόσιο τμήματος των δόσεων για leasing απόκτησης καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού.
4. Επιδότηση επιτοκίου.
5. Συμψηφισμός οφειλών με φόρους.
6. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
7. Σταθερό φορολογικό σύστημα για επτά χρόνια (σ.σ. η φορολογία 29% επί των κερδών να μην μπορεί να αυξηθεί για επτά χρόνια).
8. Ταχεία αδειοδότηση.
9. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με παροχή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγύησης κάλυψης ζημιών.
«Όσα κίνητρα και να προσφερθούν, δεν πρόκειται να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα, αν δεν επιτευχθεί πρώτα η σταθεροποίηση της οικονομίας, αν δεν εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αν δεν βελτιωθεί το κακό επιχειρηματικό περιβάλλον», σημείωσε νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος. «Πρέπει η χώρα μας να αρχίσει και πάλι να παράγει. Λέμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να ανακάμψουμε, γιατί διαθέτουμε υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και ικανούς επιχειρηματίες. Όσο όμως δεν αντιστρέφουμε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, θα βλέπουμε δυστυχώς ικανές επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό να μεταναστεύουν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι πόσο ακόμη θα αργήσουμε και τι παραγωγικοί πόροι θα έχουν απομείνει στη χώρα...».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Λαμπριανίδης θεωρείται ειδικός στη μελέτη του φαινομένου του «brain drain» στην Ελλάδα, και έχει υπερασπιστεί πολλές φορές την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα μας το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς -όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος- η «διαρροή εγκεφάλων» καταδικάζει τον τόπο σε ισχνή ανάπτυξη.
Αναφερόμενος, τέλος, στη μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών στην εκδήλωση του ΕΒΕΘ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι αυτό δείχνει «τη διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί αυτοδύναμα μόνο με προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων και αύξηση της εισροής πόρων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών».