Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τελικές αποφάσεις για τον βιολογικό Σπάτων-Ραφήνας

Η απόφαση για κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στο «Πλατύ Χωράφι» ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν τέσσερις όροι.

Οι τελικές αποφάσεις για τον βιολογικό Σπάτων-Ραφήνας

Τη δημοπράτηση των τριών από τα τέσσερα έργα που περιλαμβάνει ο βιολογικός καθαρισμός Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου, που θα κατασκευαστεί στη θέση "Πλατύ Χωράφι", το καλοκαίρι του 2017 και του τέταρτου το φθινόπωρο του ίδιου έτους, αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής που συνεδρίασε χθες υπό τον Συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Συγκεκριμένα, οι συλλεκτήρες ομβρίων και τα δίκτυα αποχέτευσης θα δημοπρατηθούν το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, ενώ το φθινόπωρο θα δημοπρατηθεί ο βιολογικός καθαρισμός.

Το χρονοδιάγραμμα των έργων είχε απαιτηθεί από τους δανειστές, αλλά και από την Κομισιόν, αφού η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο στην καταβολή ημερήσιου προστίμου λόγω της απουσίας βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στη θέση "Πλατύ Χωράφι" ελήφθη κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία και απέρριψε τη θέση (Λακαθέλα - Κήπι) που είχαν προτείνει οι δύο δήμοι. Το "Πλατύ Χωράφι" ήταν η θέση που είχε εγκριθεί από το 1999 όταν είχαν γίνει οι αρχικές μελέτες από την ΕΥΔΑΠ η οποία τώρα καλείται να τις επικαιροποιήσει με βάση τις χωροταξικές και άλλες αλλαγές.

Για παράδειγμα, το νέο κέντρο επεξεργασίας δεν θα περιλαμβάνει την Παλλήνη (όπως προέβλεπαν οι αρχικές μελέτες) καθώς η τελευταία θα συνδεθεί κατευθείαν με την Ψυττάλεια. Ούτε και διάφορες περιοχές της Παιανίας, τα λύματα των οποίων με βάση τις μελέτες του 1999 θα κατέληγαν στον βιολογικό της Ραφήνας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα του έργου διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οπως ανακοινώθηκε, "έγινε εκτενής ενημέρωση για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, σχετικά με το έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι τέσσερις όροι που έχει θέσει στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση".

Πάντως, όσοι παρακολουθούν το εγχείρημα θεωρούν πως ορισμένοι από τους όρους που έχει θέση η Διυπουργική είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν, καθώς ανατρέπεται το χρηματοοικονομικό μοντέλο που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες.

Η Διυπουργική έχει θέσει τέσσερα σημεία διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (150.000 τόνοι / έτος με βάση τη σύμβαση), το κόστος της διαχείρισης ανά δήμο (80 ευρώ συν ΦΠΑ για τους πρώτους 150.000 τόνους), τη μείωση του χρόνου παραχώρησης και την αύξηση των εργοστασίων επεξεργασίας, ώστε να μην απέχουν πολύ από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Για παράδειγμα, αναφέρεται πως είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί ο όρος για εφαρμογή του μέσου κόστους ανά τόνο από τον πρώτο τόνο απορριμμάτων.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία απόκτησης και διάθεσης γης (απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές έρευνες) που παρατηρούνται στα έργα των πέντε αυτοκινητοδρόμων και το Μετρό Θεσσαλονίκης, "η Διυπουργική Επιτροπή έκανε δεκτές τις προτάσεις της Τεχνικής Επιτροπής που αφορούν διοικητικές και νομοθετικές πράξεις, οι οποίες θα εγγυηθούν την τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων".

Στην ουσία προωθούνται θεσμικές αλλαγές που θα βρίσκονται πιο κοντά στους όρους που εφαρμόστηκαν για την προώθηση των Ολυμπιακών Εργων την περίοδο 2000 - 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v