Το αίσθημα ασφάλειας θα είναι το πρωταρχικό κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουν το 2016 τον τόπο των διακοπών τους οι τουρίστες, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών-προορισμών που θεωρούνται ασφαλείς από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Το αποτέλεσμα είναι πως τείνουν να διαμορφωθούν φαινόμενα «μποτίλιας» ή (κατ' άλλους) «χοάνης», καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων τουριστών θα πρέπει να απορροφηθεί από ελάχιστες χώρες-προορισμούς διακοπών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι τουριστικές ροές ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, όπως και τα μερίδια αγοράς που θα αποσπάσουν οι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα κριθούν από το ποιες χώρες θα καταφέρουν να διαφυλάξουν μέχρι τέλους την εικόνα τους ως ασφαλείς προορισμοί.
Το «φάντασμα» της αβεβαιότητας που έχει εγκατασταθεί πάνω από τις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών της Ευρώπης, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και στην Κων/πολη, αλλά και τις εξελίξεις στην «εύφλεκτη» σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, αλλάζουν άρδην το σκηνικό στο μέτωπο των κρατήσεων διακοπών του επόμενου καλοκαιριού.
Όπως εξηγούν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς στο Euro2day.gr, οι ταξιδιώτες αναμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, πριν αποφασίσουν για τον τόπο και τον χρόνο των διακοπών τους.
Πρώτο «θύμα» της κατάστασης αυτής είναι η λεγόμενη αγορά των «έγκαιρων κρατήσεων» (early bookings).
Κρίσιμη αγορά για τους ξενοδόχους, καθώς σ' αυτήν διαθέτουν τα δωμάτιά τους με έκπτωση, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» κρατήσεις για μεγάλο μέρος των δωματίων τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πολύτιμη ρευστότητα και γίνονται λιγότερο ευάλωτοι σε πιέσεις από τους τουρ οπερέιτορ για μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Η μεγάλη υστέρηση, όμως, των κρατήσεων στην αγορά «έγκαιρων» κρατήσεων μετατοπίζει τον κύριο όγκο για αρκετά αργότερα. Μετά τον Απρίλιο ή και τον Μάιο.
Ήδη, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχειακής προεξοφλούν πως η φετινή χρονιά θα κριθεί στην αγορά «καθυστερημένων» κρατήσεων (late bookings), ακόμα και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute bookings).
Αν επιβεβαιωθούν οι πιο πάνω εκτιμήσεις, η χρονιά αναμένεται να εξελιχθεί σε «θρίλερ», με ορατό το ενδεχόμενο ενός κύματος μεγάλων προσφορών συνολικά από τους ξενοδόχους της Μεσογείου. Γεγονός που θα υποχρεώσει και τους Έλληνες ξενοδόχους να ακολουθήσουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πλήξει και πάλι τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες πιέζονται ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια.
Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα μας θεωρούνται ακόμα παρακινδυνευμένες. Ήδη, ο ΣΕΤΕ αναμένει την ολοκλήρωση του Ιανουαρίου, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με τον Α. Ανδρεάδη, η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα εμφανίζει αύξηση της τάξης του 5%. Με κάποιες αγορές να κινούνται με υψηλότερα μονοψήφια ποσοστά και κάποιες άλλες με χαμηλότερα.