Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Θα αργήσει η άρση των capital controls

Μετά τον Ιούνιο βλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών η εταιρία. Εκτίμηση για εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ φέτος, εφόσον κλείσει έγκαιρα και ομαλά η αξιολόγηση. Τα «σίγουρα» deals και αυτά που συγκεντρώνουν υψηλές πιθανότητες ευόδωσης.

PwC: Θα αργήσει η άρση των capital controls

Την εκτίμηση ότι για την πλήρη άρση των capital controls θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους διατύπωσε η PricewaterhouseCoopers, ενώ προειδοποιεί για επιπτώσεις σε ρευστότητα και επενδύσεις από ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος.

Παρουσιάζοντας την ετήσια μελέτη «Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα», ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Κώστας Μητρόπουλος επεσήμανε μεν την εξαιρετική ανθεκτικότητα της οικονομίας μετά από επτά χρόνια ύφεσης, σημειώνοντας όμως ότι οι θετικές προοπτικές του 2016 απειλούνται από την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τη μικρή πρόοδο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Η PwC εκτιμά ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται να παραμείνουν περισσότερο από τις πρόσφατες εκτιμήσεις (σ.σ. πλήρη άρση έως τον Ιούνιο του έτους), καθώς παραμένει πρόβλημα η εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι η πορεία των καταθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες και η συμπεριφορά του χρήματος που διακινείται σε φυσική μορφή (ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ) δείχνουν ότι θα απαιτηθεί διάστημα μεγαλύτερο του έτους για την πλήρη άρση των capital controls.

Η μελέτη «χτυπά καμπανάκι» και για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την καθυστέρηση της αξιολόγησης. «Χωρίς θετική αξιολόγηση και απελευθέρωση δόσεων ύψους 10,6 δισ. ευρώ, η οικονομία θα υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι τα 5 δισ. ευρώ από τις εκκρεμούσες δόσεις προορίζονται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, η επενδυτική δραστηριότητα θα είναι, σύμφωνα με την PwC, πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμείνει σε ύφεση. Η επιβράδυνση στα έργα υποδομών, που δεν εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις το 2016, αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο, ενώ αντίθετα ο τουρισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2015 καθώς τα προβλήματα ασφάλειας στις γειτονικές χώρες ευνοούν την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Συνολικά η εταιρία εκτιμά ότι οι συνθήκες για το 2016 θα είναι περιοριστικές για την οικονομία, αλλά εάν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εντός του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρχουν θετικές προοπτικές για το 2017.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 7 δισ.

Υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης και ομαλής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η PwC εκτιμά ότι, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, μπορεί να ολοκληρωθούν συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ φέτος, με υψηλή μάλιστα μέση αξία.

«Κλεισμένες» συναλλαγές θεωρούνται η πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, καθώς και η σαρακονταετής σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία της Fraport. Κρίσιμες σε επίπεδο κλίματος και έμμεσης επίπτωσης στην οικονομική δραστηριότητα είναι οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και της Αστήρ Παλάς.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η συγχώνευση των εταιριών Σάνη Resort και Ikos Resort που ανήκουν στον όμιλο Oaktree, ενώ πιθανή είναι η ολοκλήρωση της πώλησης από τη Frigoglass του κλάδου υαλουργίας και πλαστικών κιβωτίων στην εταιρία GZ Industries.

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν deals στις τηλεπικοινωνίες, όπου Vodafone και Wind έχουν καταθέσει από κοινού προσφορά για την εξαγορά της Forthnet.

Η εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro A.E. αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μικρές συναλλαγές στα ξενοδοχεία

Κόντρα στην εδραιωμένη πεποίθηση ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος θα πρωταγωνιστήσει στις εξαγορές και συγχωνεύσεις φέτος, η PwC θεωρεί ότι θα υπάρξουν ελάχιστες συναλλαγές λόγω του κατακερματισμού και της έλλειψης κρίσιμου μεγέθους.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει διενεργήσει η εταιρία, μόλις 8 ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα πληρούν τις προδιαγραφές μεγέθους που θέτουν συνήθως τα private equity funds ή ξένοι ξενοδοχειακοί όμιλοι για την πραγματοποίηση εξαγορών.

Μικρές εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά και οι distressed συναλλαγές του 2016 λόγω των αρχικών συζητήσεων, των πρόσθετων ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένους κλάδους (ιχθυοκαλλιέργειες) και τέλος του περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις μόλις 1,4 δισ. το 2015

Κατά την περσινή χρονιά διενεργήθηκαν 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι κατά 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 2014. Η μέση αξία των συναλλαγών «προσγειώθηκε» σημαντικά ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του ρίσκου χώρας.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες άντλησαν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ ήταν η μοναδική εταιρία που εξέδωσε εντός του 2015 διαπραγματεύσιμο ομόλογο.

Πενιχρά ήταν και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, που ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθαν στα 584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούσαν deals στις φαρμακευτικές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα η εξαγορά της Pharmathen αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή του 2015, με τίμημα 470 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v