Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση στο χώρο του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού ήταν σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού), με θέμα: «Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της κρίσης: Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών».
Ο κ. Στεργιώτης παραδέχθηκε πως με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, «ούτε έλεγχο μπορούμε να κάνουμε». Πρόσθεσε πως «έχουμε εταιρείες του Διαδικτύου (24 είναι, πολλές από αυτές δεν θα έπρεπε να είναι, είναι σαφές), το γνωρίζουμε σαν εποπτική Αρχή, το γνωρίζουν οι Αρχές, η κυβέρνηση- δεν βλέπω όμως να προχωράει τίποτα». Κατά τον πρόεδρος της ΕΕΕΠ, «καθόμαστε και ανεχόμαστε παρανομίες εν γνώσει μας. Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την Αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα, και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα. Εάν αυτό δεν είναι τραγέλαφος, κι αν αυτά είναι χαρακτηριστικά ευνομούμενου κράτος, το αφήνω στην κρίση σας».
«Εκείνο που πέτυχε ο νόμος 4002 (σ.σ. που καθορίζει τη λειτουργία των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού) ήταν να δημιουργήσει μια τεράστια γκρίζα περιοχή. Που είναι η περιοχή του ονομαζόμενου μεταβατικού σταδίου, το οποίο αποτελεί μια ελληνική πατέντα, κατά την άποψη του Ρυθμιστή καταγέλαστη. Από όποιο βήμα κι αν έχω σταθεί, μόνον ειρωνικά μπορώ να μιλήσω για τον 4002 και τη μεταβατική περίοδο. Μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών, δεν είναι μεταβατική περίοδος. Είναι κοροϊδία. Εχει παγιωθεί μια κατάσταση, η οποία έχει δημιουργήσει τα μύρια όσα, και η οποία εξελίσσεται σε καρκίνωμα».
Ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής των τυχερών παιχνιδιών θεωρεί πως «όχι απλώς έχουν ωριμάσει, κοντεύουν να σαπίσουν, οι συνθήκες, για να προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις, να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε ρυθμισμένο περιβάλλον στο Διαδίκτυο». Πρόσθεσε πως «είναι επιτακτική ανάγκη για πάρα πολλούς λόγους. Και δημοσιονομικούς, αλλά όχι μόνο δημοσιονομικούς. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου, συμμόρφωσης των παρόχων. Είναι λόγοι προστασίας και του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, αν οι εταιρείες που προσωρινά το ελληνικό κράτος, μέσω του ν.4002/11, τους επιτρέπει να προσφέρουν on line υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως, αν αυτές προσφέρουν εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες ή αν επί της ουσίας πρόκειται για παράνομο επίγειο στοιχηματισμό. Διότι πολλές από αυτές ουσιαστικά κάνουν παράνομο επίγειο στοιχηματισμό».
Κατά τον κ. Στεργιώτη, «η κωμωδία με τα Ιντερνετ καφέ πρέπει να σταματήσει (όταν ακούω Ιντερνετ καφέ, ως πρόεδρος της ΕΕΕΠ, σκέφτομαι ότι είναι παράνομα Προπατζίδικα, το 90%). Ο,τι διαβάζετε στις εφημερίδες, “έκανε έφοδο η Αστυνομία”, πάντα είναι Ιντερνετ καφέ. Αυτό που πιάνει η Αστυνομία, όμως, καθημερινά, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, δεν είναι ένας υπολογιστής που απλά παίζουν εκεί στο μαγαζί. Είναι διασυνδέσεις τερματικών των Ιντερνετ καφέ με διαδικτυακούς παρόχους, με συμφωνίες των ιδιοκτητών των Ιντερνετ καφέ με τους παρόχους για μοίρασμα προμήθειας … και βέβαια εξαπατούν το ελληνικό Δημόσιο (μη απόδοση του 30%, μη απόδοση του 10% φόρου επί των κερδών των παικτών, και βέβαια ξέπλυμα βρώμικου χρήματος)».
«Αμεσα, λοιπόν, αδειοδοτήσεις εδώ και τώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ. Όπως είπε, «ο τρόπος αδειοδότησης, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις διατάξεις του νόμου 4002 ή αν πρέπει να αλλάξουν αυτές οι διατάξεις, αυτό είναι προς συζήτηση με την κυβέρνηση, και αυτό είναι στην κυβέρνηση να το αποφασίσει».
Η ΕΕΕΠ «είναι περισσότερο παρά ποτέ έτοιμη να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση, και από τη στιγμή που θα μας δώσει το πράσινο φως, θα ολοκληρώσουμε τη σχετική διαδικασία σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς, που, να σημειωθεί, πως, όχι μόνο κατά τη δική μου εκτίμηση, αλλά κατά κοινή πεποίθηση διεθνώς, θεωρείται η “αγορά του μέλλοντος” στον χώρο του τζόγου. Οι εξελίξεις διεθνώς και όλες οι προβλέψεις είναι ότι έχουμε μια σαφέστατη και με γοργά βήματα μετατόπιση όσων εμπλέκονται στον χώρο των παιγνίων, προς τον διαδικτυακό στοιχηματισμό και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια. Αλλωστε, τα ποσοστά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου είναι διψήφια, τη στιγμή που σε άλλους κλάδους του χώρου, υπάρχει διεθνώς –όχι μόνο στη χώρα μας- στασιμότητα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στεργιώτης και στα καζίνο κλάδος που θεωρεί πως είναι «προβληματικός, προβληματικότατος» καθώς «η καθαρή θέση αυτών των επιχειρήσεων είναι αρνητική, ξεπερνώντας τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει μια κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους, λόγω κρίσης, της τάξης του 75%. Κάτι που κατατάσσει τον κλάδο στις κατ’ εξοχήν πληγείσες από την κρίση επιχειρήσεις».