Την αντίδραση μεγάλων επαγγελματικών ομάδων στο εσωτερικό, με αιχμή τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολούμενων, παράλληλα με τα πρώτα δυσοίωνα σημάδια από την αντίδραση των δανειστών στην ελληνική πρόταση, καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ενδεικτικό του αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ότι το πρωί αναμένεται να συμμετάσχει στην επιτροπή που έχει συσταθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στους κόλπους των αυτοαπασχολούμενων με το θέμα του υπολογισμού των εισφορών στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για την προωθούμενη μεταρρύθμιση και μετά, θα ταξιδέψει προς το Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για το Μέλλον της Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Ιανουαρίου.
Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τις δύο ομολόγους του υπουργούς της Γαλλίας κ.κ. Myriam Εl Khomri, αρμόδια για θέματα Εργασίας, Απασχόλησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικού Διαλόγου, και Marisol Touraine, αρμόδια για θέματα Υγείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Γυναικών, της Γερμανίας κ. Andrea Nahles αλλά και τον ομόλογό του της Πορτογαλίας κ. Jose Vieira da Silva.
Επίσης, θα συναντηθεί και με τον Διευθυντή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΟΣΑ κ. Stefano Scarpetta.
Ο υπουργός, τέλος, στις 15 Ιανουαρίου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού του Συνεδρίου.
Άλλωστε, οι πρώτες ενδείξεις από την αντίδραση των δανειστών στην πρότασή του δεν είναι ενθαρυντικές. Ο κ. Κατρούγκαλος γνωρίζει ότι με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει μια δύσκολη μάχη, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να εκφράζονται οι πρώτες ενστάσεις.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης, η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης μετά από 15 χρόνια ασφάλισης, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και η έλλειψη τεκμηρίωσης για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιδιωκόμενων αλλαγών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεντρικά ζητήματα στα οποία καταγράφονται εντονότερες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι στην εσωτερική αναδιανομή που προωθεί η ελληνική πρόταση και ζητούν αφενός χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όλους, αφετέρου εισοδηματικά κριτήρια για την Εθνική Σύνταξη, η οποία επισημαίνουν πως πρέπει να καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης.
Παράλληλα, και παρά την καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τις τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις, οι δανειστές διατηρούν έντονες επιφυλάξεις ως προς την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1-1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης συνεχίζεται και η επίσημη τοποθέτηση των δανειστών θα κατατεθεί με την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, μεταξύ των ενστάσεων καταγράφεται αυτή για την έλλειψη τεκμηρίωσης αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων.
Από την ελληνική πλευρά, τέλος, εκφράζονται φόβοι πως οι θεσμοί θα αντιδράσουν και στη λύση της "προσωπικής διαφοράς" στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου να αποφευχθούν νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ακόμη και μετά το 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την πολύωρη παρουσίαση της πρότασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι είναι προετοιμασμένος να δώσει μάχη για το θέμα.
Στο εσωτερικό, η μάχη δίνεται για το θέμα των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να επεξεργάζονται λύσεις όπως τη μείωση της κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, αλλά και την επιβολή εσωτερικού «πλαφόν» στις εισφορές των υψηλών εισοδημάτων, ώστε να μετριαστούν οι υπέρογκες αυξήσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πολύωρες συνεδριάσεις μεταξύ των επιτελών των δύο υπουργείων, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται μηνιαίως η παρακράτηση φόρου 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε 3μηνη ή 4μηνη βάση. Για τα μπλοκάκια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά όπως αντιμετωπίζονται και φορολογικά, δηλαδή να θεωρείται μισθωτός (άρα να πληρώνει το 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του), α) όποιος έχει μέχρι τρεις εργοδότες ή β) αν έχει περισσότερους, όποιος λαμβάνει από τον ένα εργοδότη τουλάχιστον το 75% του εισοδήματός του.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της μικτής τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε με στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με εκπροσώπους των ανεξάρτητα απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Όπως έχει αποκαλύψει το Εuro2day.gr, συζητείται η πρόταση για μείωση της κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τα 117 ευρώ (που προβλέπει το νομοσχέδιο) στα 93 ευρώ (όπως θα ισχύει για τους αγρότες) για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες που έχουν έναρξη δραστηριότητας μέχρι πέντε χρόνια, ή που είναι έως 30 ετών.
Ταυτόχρονα εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, που το σχέδιο νόμου τοποθετεί στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού για όλους (5.860 ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η πιθανότητα κλιμακωτών πλαφόν ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα, χωρίς να αλλοιώνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων, με την καταβολή 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους, για κύρια ασφάλιση.