Πρωτοφανή επίπεδα, για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων, άγγιξε η τουριστική κίνηση στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας κατά την εορταστική περίοδο. Στις δύο «αιχμές», μάλιστα, που αφορούσε στα Σαββατοκύριακα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι πληρότητες των καταλυμάτων «τερμάτισαν» στο 100% και με την προσθήκη των ημερήσιων εκδρομέων, δημιουργήθηκαν συνθήκες αδιαχώρητου.
«Αν είχε πέσει και χιόνι, δεν θα είχαμε πού να τους βάλουμε!». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο Euro2day.gr ξενοδόχος την εικόνα που παρουσίαζαν οι ορεινοί προορισμοί τις μέρες αιχμής της εορταστικής περιόδου.
Αν, όμως, το χιόνι θα ήταν το κερασάκι στη μεγάλη (όπως αποδείχθηκε) «τούρτα» κρατήσεων των εορτών για τους ξενοδόχους, στη μετα-εορταστική περίοδο αντιπροσωπεύει το «κλειδί» των κρατήσεων. Για τον λόγο αυτόν, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στα ελληνικά βουνά στρέφονται τώρα με προσμονή προς τον ουρανό, προσδοκώντας «λευκές» νύχτες για να αναθερμανθούν οι παγωμένες κρατήσεις.
ΑΡΑΧΩΒΑ: Στο 100% έφθασε η πληρότητα των μονάδων της περιοχής το τριήμερο των Χριστουγέννων και το διήμερο της Πρωτοχρονιάς. Σ' αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Γιάννη Γεωργακό (φωτ.), βρίσκονταν καθημερινά στην περιοχή 15.000 επισκέπτες. Τις καθημερινές πριν και μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι επισκέπτες που βρίσκονταν στην περιοχή κάθε μέρα έφθαναν τις 6.000.
Μετά την εορταστική περίοδο κι ελλείψει χιονιού στον Παρνασσό, οι πληρότητες των μονάδων πέφτουν στο 50% τις Παρασκευές και ανεβαίνουν στο 70% τα Σάββατα. Τις καθημερινές, οι κρατήσεις καλύπτουν μόλις το 20% των διαθέσιμων δωματίων. Έτσι, υπάρχουν προσφορές. Ενδεικτικά, ένα δίκλινο δωμάτιο σε μονάδα τεσσάρων αστέρων από Δευτέρα έως Πέμπτη κοστίζει 60 ευρώ για κάθε βράδυ.
ΠΗΛΙΟ: «Καρφίτσα» δεν έπεφτε κάτω τα Χριστούγεννα στο Πήλιο, με τα καταλύματα να φθάνουν στο «απόλυτο» της πληρότητάς τους (100%). Την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες έπεσαν αλλά, παρ' όλα αυτά, ξεπέρασαν το 85%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη (φωτ. δεξιά).
Τα δύσκολα για τους πολλούς μικρούς ξενοδόχους της περιοχής άρχισαν μόλις έσβησαν τα φώτα των Χριστουγέννων και αποχώρησαν οι επισκέπτες των εορτών. Τις καθημερινές, οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 20% των διαθέσιμων δωματίων ενώ φθάνουν οριακά στο 50% τα Σαββατοκύριακα. Αν δεν πέσει χιόνι, ώστε να «ζωηρέψουν» και πάλι οι κρατήσεις, παράγοντες της περιοχής εκτιμούν ότι αρκετές μικρές μονάδες ίσως επιλέξουν να παραμείνουν κλειστές (τουλάχιστον τις μέρες Δευτέρα έως Πέμπτη), προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ούτε για δείγμα δεν υπήρχε ελεύθερο δωμάτιο στην περιοχή στα δύο τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Κώστα Δαφαλιά.
Τις συγκεκριμένες μέρες, ωστόσο, οι ταξιδιώτες που βρέθηκαν στην περιοχή δεν ήταν μόνο οι 1.800 που αντιστοιχούσαν στις κλίνες που ήταν διαθέσιμες στα καταλύματα. Για την ακρίβεια, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο καθώς κατέφθασαν μονοήμεροι εκδρομείς από τους γειτονικούς νομούς της Πελοποννήσου και την Αθήνα. Αν κάποιος είχε γνωστό από την Πάτρα, το πιθανότερο είναι ότι θα τον συναντούσε σε κάποιο από τα εστιατόρια της περιοχής, αφού τα Σαββατοκύριακα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σχεδόν όλος ο νομός Αχαΐας (κατά τα λεγόμενα ξενοδόχων της περιοχής) είχε «μετακομίσει» στα Καλάβρυτα.
Μετά τις γιορτές, οι πληρότητες στα καταλύματα υποχώρησαν στα επίπεδα του 70%. Οι ξενοδόχοι της περιοχής, ωστόσο, αναμένουν πως θα επιστρέψουν στη «ζώνη» του 90-100% μόλις πέσει χιόνι και λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Κι αυτό καθώς έχει δημιουργηθεί το ειδικό τουριστικό προϊόν «all inclusive ski», οι πωλήσεις του οποίου αυξάνονται αλματωδώς χρόνο με τον χρόνο. Φέτος, μάλιστα, θα υπάρχει ειδική ιστοσελίδα όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους το εκδρομικό τους «πακέτο», ξεκινώντας από τη διαμονή και κάρτες εισόδου στο χιονοδρομικό, προσθέτοντας (αν το επιθυμούν) από μετακινήσεις με πούλμαν και κρατήσεις σε εστιατόρια, μέχρι ενοικίαση εξοπλισμού για σκι.
Τις καθημερινές, οι πληρότητες κινούνται στα επίπεδα του 40%-50%, ενώ παραμένουν κλειστά πολλά από τα φθηνότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής. Σε μονάδες τριών αστέρων η τιμή για δίκλινο δωμάτιο τις καθημερινές διαμορφώνεται στα 50 ευρώ και αυξάνει στα 80-90 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: Χρυσές μέρες του παρελθόντος (ξανα)έζησαν τα ξενοδοχεία στα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια, με τις πληρότητες των μονάδων να ξεπερνούν το 75% καθ' όλη τη διάρκεια του εορταστικού 15νθημέρου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστα Βλάχο, τουλάχιστον το 30% των πελατών ζητούσαν περισσότερες από τέσσερις έως και έξι διανυκτερεύσεις.
Χαρακτηριστικό της εορταστικής περιόδου ήταν το γεγονός ότι η περιοχή προσέλκυσε πολλούς (αλλά πάρα πολλούς) μεγαλοξενοδόχους και μικρότερους ξενοδόχους από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας.