Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις

Μικρότερες απολαβές για τους νέους συνταξιούχους προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Αιτία τα ποσοστά αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,8% και φτάνουν έως το 2%, για όσους όμως συμπληρώσουν πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης. Αρνητική η αντιπολίτευση στις συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις

Κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, 170 σελίδων και 64 άρθρων, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να αποσταλεί στους θεσμούς, όταν ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι. Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, θεωρούν ότι μειώνεται δραματικά η σύνταξη των νέων ασφαλισμένων και μάλιστα οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.

Οπως αποκάλυψε από το πρωί το Euro2day.gr, η «θυσία» των νέων συνταξιούχων (στον βαθμό που θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από τους υφιστάμενους) προωθείται προκειμένου να σωθούν οι παλαιοί, ήδη συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή η διατήρηση των κύριων συντάξεων στο σημερινό τους ύψος. Βέβαια, με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2016 σε επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τους σημερινούς ασφαλισμένους.

Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι εάν προκύψουν αλλαγές από το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό, αυτές θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά, ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» (διατηρούνται χωρίς αυξήσεις έως το 2021 βάσει μνημονιακής δέσμευσης), να χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Για παράδειγμα, αν μια σύνταξη 1.100 ευρώ με τον επανυπολογισμό πέσει στα 1.000 ευρώ, τα 100 ευρώ είναι η προσωπική διαφορά που θα διατηρηθεί υπέρ του συνταξιούχου μέχρι να συμψηφιστούν, όταν θα ξεκινήσουν να δίνονται εκ νέου αυξήσεις στις συντάξεις.

Για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται η εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας. Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα. Για τους ασφαλισμένους έως και τις 31/12/2013, η επικουρική θα είναι το άθροισμα:

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Το ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 15 του παρόντος με προϋπόθεση: 

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ (δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα).

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Ποσά Επιδόματος:

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.
ββ. Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.
βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνου ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις

«Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, προσπαθούμε να μην γίνουν μειώσεις ούτε στις επικουρικές.

Με τη μεταρρύθμιση διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος», υπογράμμισε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή "οι συνταξιούχοι φοβούνται ότι θα εξανεμιστεί η σύνταξή τους, οι δε εργαζόμενοι ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Εμείς ερχόμαστε να βάλουμε τέλος σε αυτή την κρίση. Αντί να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των συντάξεων, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη αλλάζοντας την αρχιτεκτονική του συστήματος, καθιερώνοντας την εθνική σύνταξη".

Τόνισε ότι με το νέο σύστημα, εξασφαλίζεται σύνταξη σε όλους, «ακόμα και στους μακροχρόνια άνεργους» ενώ σημείωσε ότι η Εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Η Εθνική Σύνταξη θα καλύψει το κενό του ΕΚΑΣ, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν αυξήσεις ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

«Είναι δικό μας το σχέδιο. Για αυτό είδα τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας ότι ο ΠτΔ θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. "Το κοινωνικό κράτος είναι η ψυχή της Ευρώπης και οι ηγέτες πρέπει να αλλάξουν στάση", τόνισε.

Αρνητική η αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εργασίας συνάντησε ήδη τον Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Βασίλη Λεβέντη, τον Γιώργο Αμυρά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ επίκεινται συναντήσεις με τη Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. 

Να σημειωθεί πάντως πως στη διαδικασία ήδη αντέδρασε ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας για συναντήσεις που γίνονται για τους φωτογράφους.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση ο Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως το σχέδιο κρύβει μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών. «Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος, θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, o Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Κατρούγκαλο επανέλαβε την πρότασή του για ανώτατη σύνταξη στα 1.500 ευρώ (το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ανώτατο πλαφόν 2.200 ευρώ καθαρά και 3.000 για πολλαπλές συντάξεις).

Η κυβέρνηση, όπως πάει, θα καταρρεύσει, υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης και παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτιμά πως ο υπουργός Εργασίας είναι επιφυλακτικός για την αύξηση των εισφορών.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά μιας νέας μείωσης στις συντάξεις, αλλά υπέρ της αύξησης των πόρων του συστήματος από έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου.

* Ολο το κείμενο δημοσιεύεται στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v