Μονομαχία Aegean-Ryanair στις γραμμές-φιλέτα της Ελλάδας

Πώς διαμορφώθηκε ο ανταγωνισμός σε πέντε δημοφιλείς γραμμές του δικτύου δρομολογίων εσωτερικού. Η επιβατική κίνηση, τα μερίδια αγοράς και η πληρότητα των πτήσεων. Τι δείχνουν τα στοιχεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μονομαχία Aegean-Ryanair στις γραμμές-φιλέτα της Ελλάδας

Αλλάζει τον χάρτη του δικτύου αεροπορικών δρομολογίων εσωτερικού η είσοδος νέων «παικτών» στην ελληνική αγορά. Τα στοιχεία Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που εξασφάλισε το Euro2day.gr από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιγράφουν το νέο σκηνικό ανταγωνισμού που διαμορφώνεται μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών ενώ, ταυτόχρονα, αποτυπώνει τη δυναμική που αναπτύσσεται για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς.

Αποτυπώνουν παράλληλα τον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε το 2015 σε πέντε δημοφιλείς γραμμές-φιλέτα του εσωτερικού δικτύου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα αφορούν στις γραμμές από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, Μύκονο και Σαντορίνη.

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται πως η συγκεκριμένη γραμμή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του εσωτερικού δικτύου αεροπορικών συνδέσεων και την κυριότερη δεξαμενή άντλησης πελατείας για τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό πως στο εντεκάμηνο διακινήθηκαν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο σχεδόν 1,5 εκατ. επιβάτες, σχεδόν όσοι στις υπόλοιπες τέσσερις γραμμές που εξετάζουμε. Ο ενιαίος, πλέον, όμιλος Aegean/OlympicAir και η Ryanair σχεδόν μοιράζονται την πίτα, με την πρώτη να προηγείται με βραχεία κεφαλή. Πιο συγκεκριμένα, η Aegean/OlympicAir απέσπασε μερίδιο αγοράς 51,9%, ενώ η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair 47,5%.

Στην παρθενική της εμφάνιση στην ελληνική αγορά η Ellinair του ομίλου Μουζενίδη απέσπασε μερίδιο 0,6%. Επίδοση που συνδέεται άμεσα με το μικρότερο μέγεθος των αεροσκαφών και τον μικρό στόλο που διέθετε την πρώτη χρονιά, σε μια γραμμή «κορμού» όπου ο ανταγωνισμός απαιτεί μεγάλα αεροσκάφη. Και οι τρεις «παίκτες», ωστόσο, φαίνεται πως κατάφεραν να γεμίζουν τις πτήσεις τους, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα των δρομολογίων να διαμορφωθεί στο 84,2%.

ΑΘΗΝΑ-ΡΟΔΟΣ: Στη γραμμή διακινήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 529.998 επιβάτες, με τις Aegean/OlympicAir και Ryanair να συνεχίζουν και εδώ το «τανγκό» τους στην ελληνική αγορά. Η Ryanair, ωστόσο, δεν επέλεξε να κονταροχτυπηθεί με όλα της τα όπλα στο νησί των Ιπποτών. Έτσι, η Aegean/OlympicAir κυριάρχησε αποσπώντας μερίδιο αγοράς 77,5% έναντι 22,5% της Ryanair.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας, ωστόσο, οι αεροπορικές θέσεις που διέθεσαν οι δύο «μονομάχοι» ήταν σημαντικά περισσότερες από τη ζήτηση. Έτσι, η μέση πληρότητα των πτήσεων διαμορφώθηκε στο 79,8%.

ΑΘΗΝΑ-ΧΑΝΙΑ: Αντίθετα με τη γραμμή της Ρόδου, η ιρλανδική Ryanair φαίνεται πως επέλεξε να αυξήσει την πίεση στη βασική ανταγωνίστριά της Aegean. Ο ανταγωνισμός των δύο εταιρειών αύξησε τις διαθέσιμες θέσεις, με αποτέλεσμα οι επιβάτες που διακινήθηκαν σε αυτή να φθάσουν τις 622.924, ξεπερνώντας σχεδόν κατά εκατό χιλιάδες εκείνους που ταξίδεψαν προς Ρόδο. Η Aegean/OlympicAir άντεξε στην πίεση της Ryanair αποσπώντας μερίδιο αγοράς 51,7% έναντι 48,3% της ιρλανδικής εταιρείας. Παρά τις πολλές διαθέσιμες θέσεις, ωστόσο, οι δύο εταιρείες κατάφεραν να γεμίζουν τις πτήσεις τους, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα των δρομολογίων να διαμορφωθεί στο 84,4%, επιβεβαιώνοντας πως τα Χανιά εξελίσσονται σε έναν από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΚΟΝΟΣ: Σημαντικά περισσότερες από τη ζήτηση αποδείχθηκαν οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για πτήσεις προς Μύκονο. Γεγονός που συνδέεται και με την καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λεκανοπέδιο Αττικής με πλοία υψηλών ταχυτήτων. Στη συγκεκριμένη γραμμή η Aegean πέταξε ουσιαστικά χωρίς ανταγωνιστή, αποσπώντας μερίδιο αγοράς 98,3%. Το υπόλοιπο 1,7% καρπώθηκε η Ellinair, που δοκίμασε τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου πέταξαν από την Αθήνα προς Μύκονο 282.749 ταξιδιώτες, με τη μέση πληρότητα των πτήσεων να διαμορφώνεται στο 74,8%.

ΑΘΗΝΑ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για ταξίδια προς τη Σαντορίνη έφερε στο νησί συνολικά τέσσερις «παίκτες». Τους περισσότερους, από τις πέντε γραμμές που εξετάζουμε. Έτσι, η Aegean/OlympicAir, η ιρλανδική Ryanair, η μικρή ισπανική Volotea (με έδρα τη Βαρκελώνη) και η Ellinair του ομίλου Μουζενίδη διεκδίκησαν τα μερίδια αγοράς από μια πίτα επιβατικής κίνησης που περιλάμβανε 694.944 ταξιδιώτες. Με αυτό το μέγεθος, η γραμμή της Σαντορίνης κατατάσσεται δεύτερη μετά από εκείνη της Θεσ/νίκης μεταξύ των πέντε προορισμών του εσωτερικού δικτύου με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Η Aegean/OlympicAir κυριάρχησε αποσπώντας μερίδιο αγοράς 78% έναντι 19,1% της Ryanair, που εισήλθε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Οι δύο άλλοι παίκτες, με μικρότερα αεροσκάφη, απέσπασαν αντίστοιχα μερίδιο 1,5% η Ellinair και 1,4% η Volotea. Η μέση πληρότητα των πτήσεων διαμορφώθηκε στο 82,7%, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή άνοδο της ζήτησης για το νησί που εξελίσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v