Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικοποιήσεις: Ρεκόρ στην Ευρώπη - Ουραγός η Ελλάδα

Πρωτοφανές κύμα αποκρατικοποιήσεων, με κύριο μοχλό την Κίνα, βλέπουν οι αναλυτές. Τι δείχνουν τα φετινά στοιχεία του "Βαρομέτρου Ιδιωτικοποιήσεων". Ρεκόρ δεκαετίας και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου πρωτοστατούν Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία. Ποια ήταν τα μεγαλύτερα deals.

Ιδιωτικοποιήσεις: Ρεκόρ στην Ευρώπη - Ουραγός η Ελλάδα

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο οι ιδιωτικοποιήσεις ανά την Ευρώπη να κινήθηκαν σε ύψη – ρεκόρ, αλλά η συγκομιδή της Ελλάδας ήταν μηδαμινή, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του «Privatisation Barometer», που εκδίδει ετησίως το ιταλικό Fondazione Eni Enrico Mattei (FEEM) σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων / ελεγκτών KPMG. Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 δεν καταγράφεται καμία συμφωνία. Για το 2014 (αν εξαιρεθούν τα 8,31 δισ. που άντλησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες) στην έρευνα περιλαμβάνεται μόνο η συμφωνία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, ύψους 1,23 δισ. ευρώ, που χρειάστηκε ενάμισι χρόνο για να ολοκληρωθεί. 

Για λόγους σύγκρισης, τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση (των 25) ανήλθαν το 2014 στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας: Εφτασαν τα 78,4 δισ. δολάρια (αποτελούσαν το 36,2% των παγκοσμίων εσόδων), ενώ στο οκτάμηνο του 2015 έφτασαν τα 42,21 δισ. δολάρια (αντιστοιχούσαν στο 19,8% των παγκοσμίων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις).

Από τη φετινή έκδοση του «Βαρομέτρου» προκύπτει πως, με κύριο μοχλό την Κίνα, αντλήθηκαν διεθνώς το 2014 περί τα 166,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ποσό που είχε υπερκαλυφθεί (188,2 δισ. ευρώ) στους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 με αποτέλεσμα να προβλέπονται έσοδα – ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. Οσον αφορά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που επιλέγουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σχεδόν στο 95% των περιπτώσεων οι ιδιώτες εισέρχονται μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Τα τεράστια μεγέθη στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων προκύπτουν κυρίως εξαιτίας της Κίνας η οποία πέρυσι άντλησε περί τα 55,7 δισ. ευρώ και στο πρώτο οκτάμηνο του 2015 το απίστευτο ποσό των 123 δισ. ευρώ, εκμεταλλευόμενη τη χρηματιστηριακή ευφορία που τελείωσε τον περασμένο Μάιο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Βρετανία με έσοδα 12,2 δισ. στο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο μεγάλος αριθμός (354) και η μεγάλη αξία (188,2 δισ. ευρώ) των ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου δείχνει πως ένα νέο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς το οποίο πιθανώς θα ενισχυθεί.

Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του 2014 στην Ευρώπη ήταν η διάθεση του 6% του Lloyds Banking Group από τη βρετανική κυβέρνηση μέσω της οποίας αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα οι Βρετανοί άντλησαν άλλα 3,87 δισ. με τη διάθεση πρόσθετου ποσοστού.

Αν εξαιρεθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών (που θεωρούνται ιδιωτικοποιήσεις από τους αναλυτές), στην τρίτη θέση το 2014 βρέθηκε η πώληση του 22% της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Endesa έναντι 3,1 δισ. ευρώ, ακολουθεί η πώληση του τομέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της φινλανδικής Fortum έναντι 2,56 δισ. ευρώ. Συνολικά η κρατική Fortum άντλησε 6,6 δισ. ευρώ μεταβιβάζοντας (τον Μάρτιο 2015) το 100% της συγκεκριμένης θυγατρικής σε σχήμα σουηδικών συνταξιοδοτικών ταμείων και της καναδικής Borealis. Η πεντάδα κλείνει με την πώληση του 35% της ιταλικής εταιρείας CDP Reti (ελέγχει σημαντικό ποσοστό στις ενεργειακές εταιρείες Snam και Terna) στην κινεζική State Grid Corporation έναντι 2,16 δισ. ευρώ.

Στις μεγάλες συμφωνίες του 2015 περιλαμβάνεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της κρατικής ισπανικής εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων Aena (άντλησε 4,27 δισ. ευρώ με τη διάθεση του 49%), η διάθεση του 5,7% της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENEL (το δημόσιο άντλησε 2,18 δισ. ευρώ) και η πώληση της χρεοκοπημένης Ansaldo, που συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, έναντι 2,2 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v