Το 2016 μπορεί να φέρει νέο γύρο προβλημάτων για την Ελλάδα, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά βίας ξεπέρασε μια ακόμη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», αν και «βραχυπρόθεσμη ήττα» για τον Έλληνα πρωθυπουργό, έδωσε πρόσβαση στο ένα δισ. ευρώ. Τώρα, η προσοχή στρέφεται στο συνταξιοδοτικό, του οποίου η αναμόρφωση αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει τη συναίνεση των πιστωτών σε άλλα βασικά ζητήματα -όπως η εγκαθίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, που οφείλει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2030-, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για την Αθήνα, εν μέσω εκτόξευσης της ανεργίας άνω του 25% και βουτιάς του μέσου εισοδήματος κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Τόσο η προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις όσο και η εσωτερική συνοχή της φαίνονται αδύναμες, κάτι που δεν προοιωνίζεται καλές προοπτικές για αναμόρφωση», υποστήριξε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. «Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το γεγονός πως έχει ήδη μπει σε διαδικασία μεταρρυθμίσεων μετά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού θα την πιέσει να εφαρμόσει τις αλλαγές σύντομα», εκτίμησε.
Πρόκειται για πρόκληση, αφού κάποιοι από τους Έλληνες βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα στηρίξουν μια νέα περικοπή των συντάξεων. Στο μεταξύ, οι αναλυτές προβλέπουν πως η κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία της, βουλιάζοντας σε πολιτική κρίση για μία ακόμη φορά.
Ο Στάθης Καλύβας ανέφερε μιλώντας στο διεθνές δίκτυο πως η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού δεν είναι μόνο ζήτημα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά έχει να κάνει με την αποκατάσταση ενός μη βιώσιμου και ανεπαρκούς συστήματος: «Αυτή τη στιγμή, η χρηματοδότηση των συντάξεων που ήδη υπάρχουν είναι ανεπαρκής και η διαδικασία θα επιδεινωθεί λόγω της δημογραφικής ανισορροπίας της Ελλάδας».
Οι ελληνικές συντάξεις λαμβάνουν πάνω από το 50% των εσόδων τους από την κυβέρνηση και ο πληθυσμός μεγαλώνει ραγδαία. «Είναι, επομένως, σημαντικό να λυθεί αυτό το πρόβλημα τώρα, αντί να περιμένουμε το μέλλον, οπότε θα έχει επιδεινωθεί», εξήγησε ο καθηγητής.
«Η στρατηγική διάσωσης της Ευρώπης είναι θεμελιωδώς παρεξηγημένη», τόνισε και ο Kevin Featherstone του London School of Economics. Η στρατηγική της λιτότητας είναι «ελαττωματική», αφού «από μόνη της δεν αποτελεί λογικό τρόπο ανάκαμψης», ανέφερε. Ωστόσο συμφωνεί πως το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας έχει τεράστια ανάγκη αναμόρφωσης.
Όπως υποστήριξε, η επιπρόσθετη πίεση από την προσφυγική κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και την προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να αντιμετωπίσουν μια ακόμη κατάρρευση της Ελλάδας. Ο Featherstone χαρακτήρισε το προσφυγικό «τεράστια απειλή» για την Ευρώπη: «Είναι ένα ακόμη επεισόδιο, που δείχνει ότι η Ευρώπη αποτυγχάνει στη δοκιμασία ''διαμοιρασμού των βαρών''».
Πάντως, αν και η κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις και η άρνηση των μεγάλων κομμάτων να συνεργαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν αρνητικούς παράγοντες, οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν πως η χώρα θα μπει σε σωστή τροχιά. «Είναι η Ελλάδα καταδικασμένη; Όχι, φυσικά και όχι. Η πολιτική έχει να κάνει με σωστές επιλογές και υπάρχει ακόμη περιθώριο για την Ελλάδα ώστε να το κάνει», κατέληξε ο Featherstone.