Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσχέδιο ασφαλιστικού καταθέτει ο Κατρούγκαλος

Νέα αναλυτική πρόταση καταθέτει το υπουργείο Εργασίας στην ΟΚΕ πριν από τα Χριστούγεννα. Ποιες διευκρινίσεις ζητεί η Επιτροπή. Ποιες είναι οι ενστάσεις των εργοδοτικών φορέων στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Εκτός διαδικασίας ΟΚΕ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Προσχέδιο ασφαλιστικού καταθέτει ο Κατρούγκαλος

Προσχέδιο νόμου με το οποίο θα αποκαλύπτεται σε ένα βαθμό η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση προτίθεται να καταθέσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Αυτό άλλωστε ζητούν από τον υπουργό και τα μέλη της ΟΚΕ, που θεωρούν πως το αρχικό κείμενο που τους παρέδωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να διεξαχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής διάλογος για το ασφαλιστικό, είναι πολύ συνοπτικό και απαιτούνται επιπλέον διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία.

Η ΟΚΕ επισημαίνει αυτό που και σε όλες τις προηγούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμιζε, ότι δηλαδή οι προωθούμενες αλλαγές πρέπει να στηρίζονται σε έγκυρες και αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία, ενώ η βιωσιμότητα του συστήματος και η διατήρηση των βασικών συνταγματικών χαρακτηριστικών του δεν πρέπει να συγχέεται με την πίεση για τη βραχυπρόθεσμη επίλυση δημοσιονομικών προβλημάτων.

Επιπλέον, οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετέχουν στην ΟΚΕ και κατέγραψαν τις απόψεις τους για τις προτάσεις Κατρούγκαλου (καθώς η ΓΣΕΕ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή ενώ η ΑΔΕΔΥ που συμμετέχει, απείχε από τη συγκεκριμένη διαδικασία έκφρασης γνώμης) χαρακτηρίζουν τις γενικές αρχές που παρέλαβαν από τον κ. Κατρούγκαλο πολύ συνοπτικές και ζητούν επιπλέον στοιχεία για τον εξορθολογισμό του συστήματος από τον οποίο θα προκύψει η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΟΚΕ σημειώνει πως η δέσμευση για αποφυγή νέων «οριζόντιων» μειώσεων σημαίνει στοχοποιημένες μειώσεις, για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν.

Συγκεκριμένα, η ΟΚΕ επισημαίνει πως ο εξορθολογισμός του συστήματος ως μέθοδος για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής δεν προσδιορίζεται και επομένως στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να διευκρινισθεί ποια είναι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται οι συντάξεις από νέες μειώσεις, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Παράλληλα, αναφέρει πως η δέσμευση (σ.σ. της κυβέρνησης) για αποφυγή νέων «οριζόντων» μειώσεων προφανώς σημαίνει ότι θα γίνουν στοχοποιημένες μειώσεις, για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν.

Η καθιέρωση ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και των εισφορών βρίσκει καταρχήν σύμφωνη την ΟΚΕ, που τονίζει ότι "αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση, καθώς η διαιώνιση διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των εισφορών και της σύνταξης έχει αποτελέσει βασική αιτία υπονόμευσης πολλών προσπαθειών να μετατραπεί σε σύστημα το παραδοσιακά άναρχο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας". Ωστόσο, όπως επισημαίνει, "η αξιολόγηση μιας τέτοιας πρότασης προϋποθέτει, πρώτον, τον προσδιορισμό αυτού του τρόπου και δεύτερον, διευκρίνιση για το εάν αυτή η πρόταση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους".

Επίσης, επισημαίνεται πως στο θέμα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος δεν υπάρχουν στοιχεία και ζητούνται στοιχεία για το ύψος της συμμετοχής του πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης. Παράλληλα, διευκρινίσεις απαιτούνται και αναφορικά με τις προϋποθέσεις απονομής της εθνικής σύνταξης.

Η ΟΚΕ επιφυλάσσεται επίσης να δει τις περαιτέρω πληροφορίες τόσο για τον "κανόνα βιωσιμότητας" στην επικουρική ασφάλιση, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όσο και για την "ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων" για το πώς θα καλυφθούν τα κενά από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων σε συγκεκριμένα ταμεία και εάν θα προκύψουν νομικά προβλήματα από την ενιαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v