Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήθηκε η επιχείρηση στη UBS

Η κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Δ. Παπαγγελόπουλο και η απόφαση για την ενίσχυση των οικονομικών εισαγγελέων. Τα ευρήματα από την «έφοδο» στα γραφεία της UBS. Tι έσοδα προσδοκά η κυβέρνηση από τη λίστα «Μπόργιανς», εφόσον τελεσφορήσει η διερεύνησή της.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση στη UBS
Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η διερεύνηση της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας, γνωστή και ως λίστα Μπόργιανς-, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 10.000 καταθέτες με καταθέσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα UBS.

Η διερεύνηση της λίστας φαίνεται ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, εξού και οι εξελίξεις στο θέμα είναι ραγδαίες.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή, με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, τρεις εισαγγελείς, οι κ. Γιάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας, πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία υποκαταστήματος της UBS και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου, οι οικονομικοί εισαγγελείς κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους και αρχεία υπολογιστών. Από τους 200 περίπου μεγαλοκαταθέτες που ταυτοποιήθηκαν, η μικρότερη κατάθεση που εντοπίστηκε μέχρι στιγμής φτάνει το 1,5 εκατομμύριο και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η διερεύνηση της λίστας "Μπόργιανς", εφόσον τελεσφορήσει, αναμένεται ιδιαίτερα επικερδής για το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου ότι από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί η αποκρυπτογράφηση του υλικού και των σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν από το υποκατάστημα, οι εισαγγελείς αναμένεται να αποστείλουν σημειώματα προς τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να προσέλθουν αυτοβούλως ενώπιον της δικαιοσύνης και να συνεργαστούν με τις αρχές, με αντάλλαγμα την απολαβή των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου.

Χθες ο κ. Τ. Αλεξιάδης τόνισε στη Βουλή ότι «σε αντίθεση με τα όσα έγιναν με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν ταυτοποιήσει εκατοντάδες ΑΦΜ, με καταθέσεις από 1 εκατ. ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά, όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι την ώρα που ο πολίτης πληρώνει, οφείλουμε να αποδώσουμε φορολογική δικαιοσύνη και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες».

Ανέφερε δε ότι για το ίδιο θέμα αναμένεται σύντομα στην Αθήνα ο αρμόδιος υπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η σύσκεψη υπό τον Παπαγγελόπουλο

Μια εβδομάδα πριν την έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων στο υποκατάστημα της UBS είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τη συμμετοχή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, των εισαγγελέων που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για τη συμφωνία με τη Ρηνανία-Βεστφαλία (Ελένη Τουλουπάκη και Ιωάννη Δραγάτση), τον Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδη, υπηρεσιακών παραγόντων της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των οικονομικών εισαγγελέων και αναμένεται άμεσα να τοποθετηθεί και άλλος επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό για να συνδράμουν τους υπάρχοντες. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνονται τακτικές συναντήσεις της ομάδας.

Πώς έφτασε η λίστα στις ελληνικές αρχές

Η "λίστα Μπόργιανς", η οποία πήρε το όνομά της από τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι η 7η κατά σειρά λίστα με στοιχεία Ελλήνων που διαθέτουν μεγάλα ποσά σε ελβετικές τράπεζες.

Το επίμαχο αρχείο ήρθε από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008.

Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,67 δισ. ευρώ) το 2008.

Κλιμάκιο από την Ελλάδα αποτελούμενο από εισαγγελείς, ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς μετέβη στη Γερμανία προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τη λίστα.

Τα στοιχεία αυτά απεστάλησαν μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα με το «πρωτόκολλο συνεργασίας», όπου ελήφθη κρυπτογραφημένο αρχείο με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών.

Εντείνονται οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή - Ενισχύονται τα μικτά κλιμάκια

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τη δράση των μικτών κλιμακίων που πραγματοποιούν ελέγχους στους χώρους εντός και εκτός των τελωνείων, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο κ. Αναστάσιος Αναστασάκος, ταξίαρχος, Διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ο κ. Εμμανουήλ Πλουμής, ταξίαρχος, Διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Μενέλαος Τσουπλάκης, οικονομικός επιθεωρητής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ΓΓΔΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας, αρχιπλοίαρχος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Λιμενικού Σώματος, η κα Ειρήνη Γιαλλούρη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, ο κ. Λουκάς Δανάμπασης, προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών Ναρκωτικών, Όπλων και λοιπών Ελεγχόμενων Προϊόντων, της Π.Δ. Αττικής - Αιγαίου του Σ.Δ.Ο.Ε., ο κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκης, Διευθυντής της Αστυνομίας, που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Ευστάθιος Τσίρμπας, Εφοριακός Υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε για τη συνεχώς βελτιούμενη δράση των μικτών κλιμακίων και των αποτελεσμάτων που αποδίδουν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και δόθηκαν γενικές κατευθύνσεις για τη συνέχιση της δράσης τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να ενισχυθούν τα μικτά κλιμάκια ελέγχου με τη συμμετοχή και τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι θα συμβάλλουν σημαντικά με την εμπειρία τους στην αποδοτικότητα των ελέγχων.

Επίσης δόθηκε εντολή, ενόψει της εορταστικής περιόδου, να καταρτισθεί κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης και εντατικοποίησης των ελέγχων από την Οικονομική Αστυνομία και τη ΓΓΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη παραβάσεων της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v